Zoetermeer,
15
augustus
2013
|
09:09
Europe/Amsterdam

Zo worden energiezuinige lampen gerecycled

Energiezuinige verlichting, zoals spaarlampen, tl-buizen en ledlampen, moet worden ingezameld voor recycling. Maar waarom eigenlijk? En wat gebeurt er precies met de lampen als consumenten of professionals ze hebben ingeleverd? In deze film geeft Wecycle antwoord op al deze vragen. Wecycle laat zien hoe de spaarlamp precies werkt en hoe het inzamel- en recycleproces in elkaar zit.

De grondstoffen van lampen kunnen we voor meer dan 90% hergebruiken. Ook zit in dit soort lampen een klein beetje kwik, dat niet in het milieu terecht moet komen. Daarom is het belangrijk om oude lampen in te leveren. Wecycle haalt de lampen op bij alle inzamelpunten, zoals de milieustraat en de winkel. Via een landelijk netwerk komt de verlichting vervolgens terecht op een overslaglocatie, waar de lampen worden gesorteerd. Vervolgens worden de lampen overgeheveld naar een recyclingbedrijf.

Recycleproces
Spaarlampen en tl-buizen bevatten naast glas en metaal ook fluorescentiepoeders en een klein beetje kwik. Bijna al deze grondstoffen kunnen opnieuw gebruikt worden. In het recyclingbedrijf worden de tl-buizen eerst gebroken in de walsbreker. Een trilzeef scheidt het glas van het fluorescentiepoeder en de metalen. Een magneet zorgt ervoor dat de metalen hieruit worden onttrokken. Zo worden alle materialen gescheiden. Alle andere lampen worden gebroken via de breek-zeef-installatie. Ook hierin worden de verschillende materialen gescheiden. De kwikdamp wordt opgevangen en afgevoerd naar speciale koolfilters die het kwik uit de lucht verwijderen.

Op deze manier winnen we grondstoffen terug en sparen we het milieu. Lever daarom altijd uw lampen in voor recycling.