Zoetermeer,
11
juni
2015
|
16:30
Europe/Amsterdam

Winkels zamelen tien procent meer elektrische apparaten en lampen in

Alle e-waste optimaal gerecycled via Wecycle

In 2014 hebben winkels ruim 42 miljoen kilo aan afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) ingezameld. Dat is tien procent meer dan in 2013. Vooral de inzameling van kleine apparaten is toegenomen. Via Wecycle is al dit e-waste optimaal gerecycled. 

Groot witgoedapparaten zoals wasmachines en vaatwassers vormen ruim de helft van het totale ingezamelde gewicht bij de winkels. Een kwart bestaat uit koel- en vriesapparaten. De inzameling van kleine elektrische apparaten laat relatief de grootste toename zien.

Jan Vlak, algemeen directeur van Wecycle: “De inzameling bij winkels zit duidelijk in de lift. We hebben deze resultaten bereikt door een goede samenwerking met onze inzamelpartners. De consument kent de inleverpunten en maakt steeds meer gebruik van deze service. We bieden advies en ondersteuning aan de retail om deze groei door te zetten.” 

Om de inzameling via winkels verder te stimuleren, biedt Wecycle aan alle 2.500 partnerwinkels met een inleverbak de ‘Recycle Games’ aan. Deze online spellen maken de klant vooraf bewust van het belang van inleveren voor recycling. Om hogere levels te ontgrendelen, moet de klant naar de inleverbak in de winkel. 

Meer informatie over de games voor retailers: wecycle.nl/gamepointMeer informatie over de games voor consumenten: http://gamepoint.wecycle.nl.

Extra service
Bij alle winkels kunnen consumenten oude elektrische apparaten en energiezuinige lampen inleveren bij aankoop van een soortgelijk product. Naast het inleveren in de winkel, wordt een afgedankt groot apparaat vaak meegenomen bij bezorging van een nieuw product. Bij de winkels met een Wecycle-inleverbak, kunnen klanten kleine elektrische apparaten en spaarlampen inleveren zonder iets nieuws aan te kopen. Deze winkels bieden hun klanten hiermee een extra service.

Recycling
Als apparaten en lampen apart worden ingeleverd, laat Wecycle ze voor 80 tot meer dan 90 procent recyclen. Hierdoor blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht. Voor veel winkels is de inname van e-waste dan ook een vast onderdeel van het MVO-beleid.