Zoetermeer,
23
maart
2016
|
00:00
Europe/Amsterdam

Wildkamp en Wecycle stimuleren recycling energiezuinige lampen

Inlevermeubels bij in totaal 200 groothandels maken afdanken makkelijk

Technische groothandel Wildkamp en Wecycle gaan intensiever samenwerken om meer energiezuinige lampen in te zamelen. In alle 46 vestigingen van Wildkamp zijn inlevermeubels geplaatst waar klanten makkelijk en snel afgedankte tl-buizen en spaarlampen kunnen inleveren. Wecycle organiseert in Nederland de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige verlichting.

Gerard Nijlant, Operationeel Directeur/COO van Jarola Nederland waartoe Wildkamp behoort, over het plaatsen van de inlevermeubels: “Voor Wildkamp is het innemen van afgedankte tl-buizen en spaarlampen onderdeel van ons MVO-beleid. Ook oude elektrische apparaten kunnen bij ons worden ingeleverd. Het is een extra service naar onze klanten. Zij kunnen erop vertrouwen dat deze apparaten en lampen goed worden gerecycled.”

Inleveren makkelijk

Kleine hoeveelheden lampen kunnen gratis worden ingeleverd bij (technische) groothandels met een Wecycle-inlevermeubel. Inmiddels staan deze in totaal 200 vestigingen van Hornbach, Oosterberg, Rexel, Solar, Technische Unie, Vihamij en Wildkamp. Voor grotere hoeveelheden (meer dan 300 lampen per jaar) kunnen bedrijven zich aanmelden als inzamelpartner van Wecycle. Daarnaast is er een gratis eenmalige ophaaldienst beschikbaar voor projecten waar veel lampen ineens vrijkomen.

Optimale recycling

Alle ingeleverde tl-buizen en spaarlampen laat Wecycle voor 90 procent recyclen. Door recycling blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht.

 

Over Stichting LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels ruim 499 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.

 

Over Wecycle

Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van 1.500 producenten en importeurs.