Zoetermeer,
18
maart
2015
|
14:04
Europe/Amsterdam

Wecycle zamelt 111 miljoen kilo e-waste in

Wecycle heeft vorig jaar 111 miljoen kilo afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) ingezameld. Dit is 6,6 kilo per inwoner: veel meer dan de Nederlandse doelstelling van vier kilo per inwoner. Wecycle organiseert de verantwoorde inzameling en recycling van e-waste namens 1.500 producenten en importeurs.

De hoeveelheid ingezameld e-waste nam met drie procent af naar 111,2 miljoen kilo. Vorig jaar heeft Wecycle bij minder gemeenten e-waste opgehaald dan in 2013. De inzameling via winkels steeg echter met 7,7 procent. Jan Vlak, directeur Wecycle: “De hoeveelheid ingezameld e-waste is gelijk gebleven bij de gemeenten waar we zowel in 2014 als in 2013 inzamelden. Bij de winkels is het volume duidelijk gestegen. We hebben deze resultaten bereikt door een goede samenwerking met onze inzamelpartners. Ik kijk daarom met vertrouwen naar de inzameling van dit jaar.”

Het gewicht aan ingezamelde televisies en monitoren met een beeldbuis daalde met veertien procent. Er zijn steeds minder van dergelijke zware exemplaren in gebruik. De inzameling van de lichtere, platte schermen nam toe met 38 procent.

Over LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 430 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.

 

Over Wecycle

Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van ruim 1.500 producenten en importeurs.