Zoetermeer,
15
januari
2015
|
17:09
Europe/Amsterdam

Wecycle opent pop-up store in Hoog Catharijne

Start samenwerking Hoog Catharijne centrale inzameling e-waste

Wecycle heeft in hartje Utrecht een ‘Pop-up Inlevershop’ geopend. Hier kunnen consumenten gratis hun afgedankte elektrische apparaten en spaarlampen (e-waste) inleveren. Wecycle wil mensen bewust maken dat het inleveren hiervan een logisch onderdeel is van het gebruik van deze producten. De pop-up store in Hoog Catharijne markeert tevens de start van de samenwerking met vastgoedbedrijf Corio om het afvoeren van ingenomen e-waste door winkels in het winkelcentrum te vergemakkelijken. Wecycle organiseert in Nederland de verantwoorde inzameling en recycling van e-waste.

Jan Vlak, algemeen directeur Wecycle: “Met de hulp van Corio kunnen we deze pop-up store realiseren. Dagelijks passeren tienduizenden mensen de winkellocatie waarvan we er velen hopen te motiveren klein e-waste in te leveren. Daarnaast richt Wecycle voor de winkels in Hoog Catharijne een centrale en blijvende inleverlocatie in. Hier kunnen zij hun eigen afgedankte apparaten en lampen achterlaten, evenals het ingenomen e-waste van hun klanten.”

Menno Overtoom, directeur Hoog Catharijne bij Corio, is enthousiast over de samenwerking met Wecycle: “Wij vinden het belangrijk mee te werken aan duurzame initiatieven, zoals deze pop-up store. Ook willen we duurzaam ondernemen voor onze retailers zo makkelijk mogelijk maken en bieden we daarom de winkels de mogelijkheid om op de centrale bevoorradingslocatie oude apparaten en lampen in te leveren.”

De pop-up store is gelegen aan het Vredenburg naast de ingang van Hoog Catharijne en is tot en met 28 februari elke woensdag- en zaterdagmiddag open. Bij inlevering van een apparaat of spaarlamp ontvangen consumenten gratis de inzamelbox Jekko en maken ze kans op mooie prijzen. Meer informatie: wecycle.nl/inleveren.

Inleveren

Voor veel retailers is het innemen van e-waste een service aan hun klanten, die zo makkelijk hun oude elektrische apparaten en spaarlampen kunnen inleveren. Daarnaast is de verantwoorde inname van e-waste een invulling van hun MVO-beleid.

Winkels zijn altijd verplicht oude elektrische apparaten en lampen van de consument in te nemen bij aankoop van een vergelijkbaar product. Dit geldt ook voor online winkels. Indien het winkeloppervlak voor meer dan 400m2 aan elektrische apparaten beslaat, is de winkel verplicht een herkenbaar ‘oud-voor-niets’-inleverpunt te hebben. Bij meer dan 2.300 winkels staat een Wecycle-inleverbak, waar klanten kleine apparaten en spaarlampen altijd kunnen inleveren zonder iets nieuws aan te kopen.

Recycling

De pop-up store is ‘ingericht’ als een woonhuis met de apparaten en lampen die Nederlanders in huis hebben. Gemiddeld zijn dit 93 apparaten en 60 (spaar)lampen. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 35 miljoen kilo hiervan in de vuilnisbak verdwijnt. De apparaten en lampen gaan hiermee verloren voor recycling. Wecycle laat kleine elektrische apparaten voor 80 tot 90 procent recyclen. Spaarlampen zelfs voor meer dan 90 procent. Door recycling blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht.

Over LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 430 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.

 

Over Wecycle

Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van ruim 1.500 producenten en importeurs.