Zoetermeer,
16
september
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Wecycle: 50 plussers willen apparaten en lampen inleveren bij supermarkt

Wecycle breidt inleverpunten klein e-waste uit

Meer dan 80 procent van de 50-plussers verwacht eerder afgedankte kleine elektrische apparaten en spaarlampen in te leveren als hiervoor een bak bij de supermarkt zou staan. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Wecycle. Wecycle zorgt daarom voor steeds meer inleverbakken bij supermarkten: het afgelopen jaar is dit aantal gestegen van 200 naar meer dan 650. Wecycle is de stichting die de inzameling en recycling van elektrische apparaten en energiezuinige lampen organiseert.

Consumenten kunnen afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) altijd inleveren bij de milieustraat van hun gemeente en in de winkel bij aankoop van een soortgelijk product. Bij inmiddels 2.300 winkels staat een inleverbak waar klanten zelf altijd hun kleine e-waste kunnen inleveren. Hierdoor wordt het inleveren steeds gemakkelijker. Naast supermarkten zijn dit bouwmarkten, elektronicazaken, tuincentra en woonwinkels. De supermarkten waar een Wecycle-inleverbak staat, zijn DEKA Markt, Dirk, Jumbo en MCD Supermarkt.

 Alle inzamelpunten waar consumenten zelf gratis kunnen inleveren staan op: wecycle.nl/zoeker. Wecycle informeert 50-plussers deze week tijdens de 50PlusBeurs in de Jaarbeurs Utrecht.

Inleveren belangrijk

Als apparaten en lampen apart worden ingezameld, kunnen ze heel goed worden gerecycled. Wecycle laat kleine elektrische apparaten voor meer dan 80 procent recyclen, spaarlampen zelfs voor meer dan 90 procent. Door recycling blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht.

Over het onderzoek

In het onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Wecycle geeft 83 procent van de 50-plussers aan dat ze zowel elektrische apparaten als spaarlampen eerder zouden inleveren, als hiervoor een inleverbak bij de supermarkt zou staan. Er deden 569 volwassenen van 50 jaar en ouder mee aan het onderzoek.