Zoetermeer,
19
november
2015
|
15:53
Europe/Amsterdam

Jumbo als succesvol inzamelvoorbeeld in de supermarktsector

Van afval naar grondstof

Sinds eind 2013 kunnen de klanten van supermarktketen Jumbo in alle vestigingen afgedankte kleine elektrische apparaten en spaarlampen inleveren. Nu, nog geen twee jaar later, geldt de aanpak van de onderneming als hét voorbeeld van succesvolle e-waste inzameling in de voedingsretail. Anne-Corine Vlaardingerbroek, projectmanager CSR bij Jumbo: “Het beleid is om méér te doen dan enkel het wettelijk minimum.”

Toegegeven, Jumbo was niet de eerste voedingsretailer die Wecycle-inzamelmeubilair in de winkels plaatste. Maar toen dat besluit eenmaal genomen was, ging het ook wel heel erg hard, zegt Anne-Corine Vlaardingerbroek. “Je moet bedenken: Jumbo is een vrij jonge organisatie”, zegt ze. “In 2009 namen we Super de Boer over, en in 2012 de keten C1000. De afgelopen zes jaar is er dus enorm veel energie gaan zitten in het integreren en ombouwen van winkels, waarbij we van 128 naar 579 winkels zijn gegroeid. Desondanks heeft onze modulemanager Ontwikkeling en Innovatie, Richard Smit, het voor elkaar gekregen om binnen formule-uitgangspunten de inzamelstraat direct mee te implementeren. Daaruit blijkt dat we het echt belangrijk vinden.”

Volgens Vlaardingerbroek is de commerciële propositie van Jumbo gebaseerd op drie pijlers: de beste service, het grootste assortiment en de laagste prijs. “De inzameling van e-waste, waaronder spaarlampen, moet je zien als onderdeel van die eerste pijler. We zien dit in de eerste plaats als een service voor de klant.” Omdat het overgrote deel van de Jumbo-winkels door franchise-ondernemers worden gerund, hanteert de organisatie een kan-mag-moet filosofie, zegt Vlaardingerbroek. “Elke winkel biedt tenminste de inzamelfaciliteiten die geboden moeten worden, zoals die voor batterijen en e-waste. Maar het beleid is om méér te doen dan het wettelijk minimum: winkeliers die dat willen en kunnen, mogen dus ook ruimere inzamelfaciliteiten aanbieden in of naast de winkel, bijvoorbeeld voor gebruikt frituurvet, plastic, glas of kleding. Die keuze maken zij zelf, maar ze kunnen wel bij ons terecht voor advies en ondersteuning.”

Service als core business

Het inzamelbeleid van Jumbo is onderdeel van wat Vlaardingerbroek omschrijft als een ‘stevig MVO-beleid’ waarin verantwoord efficiënt energie- en materiaalgebruik een belangrijk onderdeel is. Uitgangspunt is onder meer de Raamovereenkomst Verpakkingen, die inmiddels door het CBL en de FNLI is vertaald in een brancheplan. “Op basis daarvan zijn wij bezig ons hele verpakkingsbeleid te herzien, dus niet alleen de primaire verpakkingen maar ook de secundaire en tertiaire verpakkingen”, zegt Vlaardingerbroek. “Maar de raamovereenkomst raakt ook aan het tassenbeleid én aan de inzameling. De thema’s ‘circulaire economie’ en ‘van afval naar grondstof’ staan steeds prominenter op de agenda en wij willen daar als grote retailer een rol in spelen.”

Hoewel de verkoop van kleine apparaten en lampen geen core business is van een winkelier, staan onze winkels open voor het inzamelinitiatief – zegt Vlaardingerbroek: “Hiermee ontzorgen we onze klanten. Voor Jumbo is het bieden van service core business. We kijken continue naar mogelijkheden om alles zo in te richten dat we het de klant zo makkelijk mogelijk maken. Soms werkt het niet helemaal zoals het moet, bijvoorbeeld wanneer klanten iets naast de bak zetten, omdat die sneller vol is dan verwacht. We blijven zoeken naar een goede balans, want elke vierkantmeter in de winkel is duur. De uitdaging is om zonder al te veel extra werk in de winkel toch een optimale klantbeleving te creëren.”

Uit onderzoek van Wecycle blijkt dat Jumbo, als enige supermarkt, in de top vijf staat van winkels waar de consument een inleverbak heeft zien staan.

Inzameling in de retail

02
september
2016
De afgelopen maanden heeft Wecycle haar inlevernetwerk voor afgedankte elektrische apparaten en spaarlampen (e-waste) binnen de bouwmarkten verder uitgebreid. Sinds kort staan ook bij Hubo, KARWEI en
04
februari
2016
Waterscouting Musinga-Rijn uit Wageningen is één van de 25 winnaars van een Wecycle-sponsorcheque van €1.000,-. Inwoners uit de gemeenten die samenwerken met Wecycle, konden voor een lokaal goed doel
26
januari
2016
Er zit een stijgende lijn in de inzameling van oude lampen via de detailhandel. Steeds meer winkels nemen oude verlichting aan voor recycling, blijkt uit het onderzoek dat de Consumentenbond dit jaar
12
november
2015
Media Markt was twee jaar geleden de eerste grote elektronica-retailer in Nederland die startte met de inzameling van kleine elektrische apparaten en lampen. En hoewel die stap aanvankelijk met enige

Over Stichting LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 460 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.

Over Wecycle

Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van 1.500 producenten en importeurs.