Zoetermeer,
19
september
2017
|
00:00
Europe/Amsterdam

Scholen winnen mini make over met afvalmuur en apparatenrap

Samenvatting

Basisschool Maria Goretti uit Gennep en basisschool de Rietvink uit Breda hebben de Wecycle recyclecampagne-wedstrijd gewonnen en verdienen daarmee een mini make-over voor hun school. De twee scholen hadden met een heuse ‘afvalmuur’ en een ‘apparatenrap’ de meest originele ideeën om meer mensen enthousiast te maken over het inzamelen van verlichting en kleine elektrische apparaten. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van e-waste in Nederland.

Afgelopen voorjaar nodigde Wecycle alle basisscholen uit om voor Wecycle een ‘recyclecampagne’ te bedenken, die kinderen en hun ouders oproept om kleine apparaten en spaarlampen in te leveren op school, winkel of milieustraat. Apparaten en lampen kunnen namelijk heel goed worden gerecycled. Wecycle beoordeelde de inzendingen op inhoud en originaliteit. Jan Vlak, directeur Wecycle: “We hebben veel enthousiasme en creativiteit gezien in alle inzendingen. Goed dat kinderen op deze manier bezig zijn met hun toekomst. Recyclen maakt immers deel uit van de circulaire economie. Daarnaast krijgen de winnende basisscholen een steuntje in de rug, zeker nu steeds meer scholen een beroep moeten doen op ouders voor klusjes en schoonmaak.”

Afvalmuur en apparatenrap

Basisschool Maria Goretti sleepte de make-over binnen met een speciale ‘afvalmuur’. Een klimmuur/speeltoestel waar je alleen in kunt als je een apparaat inlevert. Vervolgens kun je op de muur ontdekken hoe het apparaat wordt gerecycled. En zo wordt inleveren een feestje, volgens de leerlingen. Met de make-over wordt gekeken naar een opfrisbeurt van het schoolplein ter waarde van 10.000 euro.

Basisschool de Rietvink heeft voor de actie een heel speciaal filmpje gemaakt: een ‘apparatenrap’. In het filmpje zingen drie stoere meiden een vrolijke rap waarin mensen worden opgeroepen om meer apparaten en lampen in te leveren. Hiermee sleepten ze een make-over in de wacht voor nieuwe sfeerverlichting ter waarde van 10.000 euro.

Vijf andere scholen wonnen een karaokeset met hun inzendingen. Zij maakten onder meer een (stunt)filmpje, een vlog, een heuse reclamecampagne en een compleet Wecycle-journaal. Dit zijn OBS de Wissel uit Born, Bernadette Mariaschool uit Delft, de St. Jozefschool uit Vlissingen, OBS Generaal van den Bosschool uit Willemsoord en OBS Beukenlaan uit Winschoten.

De scholen mini make-over is financieel mogelijk gemaakt door de Stichting LightRec Nederland en de Stichting VEG. Hierin zijn de producenten en importeurs verenigd van respectievelijk energiezuinige verlichting en elektrische gereedschappen. Zij zijn opdrachtgever aan Wecycle voor de inzameling en recycling van de producten die zij op de markt brengen.