Zoetermeer,
28
april
2016
|
14:06
Europe/Amsterdam

Poiesz en Wecycle willen meer energiezuinige lampen recyclen

Poiesz Supermarkten en Wecycle slaan de handen ineen om meer afgedankte energiezuinige lampen in te zamelen. In alle 68 winkels van de supermarktketen staan inleverbakken zodat klanten makkelijk en snel afgedankte spaar- en ledlampen kunnen inleveren. Wecycle organiseert in Nederland de verantwoorde inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

Piet Smit, algemeen directeur van Poiesz Supermarkten: “Elke winkel is verplicht energiezuinige lampen in te nemen als de klant een soortgelijk nieuw product koopt. Wij gaan een stap verder: als familiebedrijf vinden we duurzaamheid belangrijk en onze klanten kunnen daarom altijd gratis hun oude spaar- en ledlampen inleveren.”

 

Wecycle-inleverbakken voor afgedankte kleine elektrische apparaten en/of spaarlampen staan in meer dan 3.200 winkels in Nederland. Alle inleverlocaties staan op wecycle.nl/zoeker.

Optimale recycling 

Elk jaar belanden veel vooral kleine elektrische apparaten en spaarlampen in de vuilnisbak. Hierdoor gaan ze verloren voor recycling. Als de apparaten en lampen worden ingeleverd, laat Wecycle deze optimaal recyclen. Hierdoor blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht.

Over Stichting LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels ruim 499 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.

 

Over Wecycle

Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van 1.500 producenten en importeurs.