Zoetermeer,
30
maart
2016
|
00:00
Europe/Amsterdam

Oude spaar- en ledlampen inleveren bij Action

Wecycle en Action werken samen om lampen in te zamelen. In alle Nederlandse Action-winkels staan inleverbakken van Wecycle waar klanten makkelijk en snel spaar- en ledlampen kunnen inleveren. Wecycle organiseert in Nederland de verantwoorde inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

Elke winkel is verplicht energiezuinige lampen in te nemen als de consument een soortgelijk nieuw product koopt, de zogenoemde ‘oud-voor-nieuw-regeling’. Veel winkels, waaronder Action, gaan een stap verder: daar kunnen klanten gratis hun oude spaar- en ledlampen inleveren. Alle inleverlocaties zijn te vinden op wecycle.nl/zoeker.

Optimale recycling

Elk jaar belandt zo’n 35 miljoen kilo aan vooral kleine elektrische apparaten en spaarlampen in de vuilnisbak. Hierdoor gaan ze verloren voor recycling. Als de apparaten en lampen worden ingeleverd, laat Wecycle deze optimaal recyclen. Hierdoor blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht.

Over Action

Action is een snelgroeiende internationale non-food discounter met meer dan 650 winkels in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk en ruim 29.000 medewerkers. In 2014 realiseerde Action een omzet van EUR 1,5 miljard. Van de meer dan 5.000 artikelen die Action biedt, behoort ongeveer een derde tot het vaste assortiment. De rest van het assortiment is variabel en wisselt snel. De productgroepen omvatten onder meer huishoudelijke artikelen, kantoorartikelen, cosmetica, food & drinks, speelgoed, textiel, glas, porselein en aardewerk, seizoen, decoratief en doe-het-zelf. Wekelijks introduceert Action meer dan 150 nieuwe artikelen. Action is in 2015 voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot Retailer of the Year Europe. Meer informatie: action.nl.

Over Stichting LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels ruim 499 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.

 

Over Wecycle

Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van 1.500 producenten en importeurs.