Zoetermeer,
24
mei
2016
|
08:00
Europe/Amsterdam

Oud-voor-nieuw verplichting aangepast

 

 

 

 

 

 

 


 

In de Regeling Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA) staat dat de winkelier verplicht is om bij aankoop door een consument van een nieuw apparaat een vergelijkbaar afgedankt apparaat in te nemen, zonder dat daar kosten voor de consument aan zijn verbonden. Dit is de zogenoemde oud-voor-nieuw-verplichting. Deze verplichting geldt ook voor webwinkels. Daar moet de consument bij levering van het aangekochte nieuwe apparaat het afgedankte apparaat kosteloos mee kunnen geven aan de vervoerder of gratis op kunnen sturen ter recycling.

In eerste instantie was de (web-)winkelier alleen verplicht het afgedankte apparaat in te nemen op hetzelfde moment dat het nieuwe apparaat werd aangeschaft. Bij de aankoop van bijvoorbeeld een laptop wil de consument de gegevens van de oude laptop op de nieuwe laptop overzetten en daarna pas de oude laptop afdanken. De (web-)winkelier was dan niet langer verplicht deze in te nemen. Per 1 februari 2016 is de Regeling AEEA op dit punt voor internetaankopen aangepast. Nu kan de consument “binnen een redelijke termijn” zijn afgedankte apparaat gratis laten ophalen of opsturen ter recycling.

In 2019 moet Nederland 85 procent van de afgedankte apparaten verantwoord verwerken. Hiervoor is de medewerking van de consument noodzakelijk. Nog steeds verdwijnen veel kleine afgedankte elektrische apparaten in de vuilnisbak, terwijl er inmiddels meer dan 10.000 inzamelpunten zijn in Nederland. Bij veel bekende winkelketens (supermarkten, elektronicawinkels, doe-het-zelf-zaken, woonwinkels en tuincentra) kunnen apparaten en/of spaarlampen gratis ingeleverd worden, en ook bij alle milieustraten van de gemeenten. Deze afgedankte apparaten worden verantwoord en hoogwaardig gerecycled.

In de app Recyclemanager (zie ook www.recyclemanager.nl) kunnen consumenten de inleverpunten bij hun in de buurt vinden. Daarnaast lopen campagnes waarin de consument gewezen wordt op het belang van het inleveren van oude apparaten en spaarlampen voor optimale recycling. Kortom, alle ingrediënten voor succesvolle inzameling zijn er. De consumenten moeten ze alleen nog weten te vinden en gebruiken. Dus: Gooi nooit weg, maar lever in!

Naast dat de oud-voor-nieuw regeling winkeliers verplicht een inzamelbak te hebben, sluit het vaak goed aan bij het mvo-beleid van deze retailorganisaties. Interessant? Klik hier en lees meer over inzameling in de praktijk.

Retour, over inzameling en recycling van e-waste

Retour is een uitgave van de producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige verlichting, verenigd in de NVMP. Hiermee houdt de NVMP u twee keer per jaar op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van e-waste in Nederland en Europa. De standpunten van de producenten en importeurs over diverse onderwerpen vindt u op nvmp.nl. Hier staat ook nadere informatie over de productstichtingen die met elkaar de Vereniging NVMP vormen: Stichting Bruingoed, Stichting ICT Milieu, Stichting LightRec Nederland, Stichting Metalektro Recycling, Stichting Verwerking Centrale Ventilatoren, Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen en Stichting Witgoed.