Mag1010,
15
december
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Openbare verlichting Texel energieneutraal

Zo kan het ook in andere Nederlandse gemeenten

Jaarlijks beloont Wecycle drie installatiebedrijven voor hun inzameling van energiezuinige lampen, armaturen en voorschakelapparatuur. In 2014 was Imtech Traffic & Infra (zie bijgaand artikel) Bakkie Winnaar. Dit bedrijf is al sinds 2005 inzamelpartner van Wecycle.

Dit jaar heeft Imtech een prestigieus project onder handen. De openbare verlichting (OVL) van de gemeente Texel wordt volledig energieneutraal. Dat past binnen het streven van het Waddeneiland om uiteindelijk ook als geheel totaal energieneutraal en zelfvoorzienend te worden. Dit OVL-verduurzamingsproject is ontwikkeld door de gemeente zelf en wordt uitgevoerd door Imtech Traffic & Infra.

Lees hieronder het gehele artikel uit Mag1010, het elektrotechnisch vaktijdschrift van het Nederlands Normalisatie-instituut NEN in Delft.

Over LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 400 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.