©2014 www.elektropraktijk.nl ,
02
september
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Ook het Bouwbesluit verplicht nu tot inzameling lampen en armaturen

Lampen en armaturen bevatten stoffen die niet in het milieu terecht mogen komen. Bovendien bevatten ze steeds schaarser wordende grondstoffen die tot meer dan 90 procent worden teruggewonnen door middel van recycling. De elektrotechnisch installateur is wettelijk verplicht lampen en armaturen op een verantwoorde manier in te zamelen. Stichting LightRec en uitvoeringsorganisatie Wecycle bieden hem diverse gratis mogelijkheden om aan deze verplichting te voldoen.

Elektrotechnisch installateurs hebben dagelijks te maken met elektr(on)isch afval (e-waste) zoals afgedankte verlichting en ook armaturen. Ze zijn wettelijk verplicht deze oude lampen en armaturen apart te houden en in te leveren. Deze moeten op een verantwoorde manier verwerkt worden, want tl-buizen en spaarlampen bevatten een kleine hoeveelheid kwik. Bovendien kan het glas grotendeels teruggewonnen worden. Dat ook armaturen verantwoord moeten worden afgevoerd, is minder bekend. ,, De helft van de afgedankte armaturen bevat nog pcb-houdende condensatoren, die eveneens niet in het milieu terecht mogen komen”, zegt Jeroen Bartels, directeur van stichting LightRec. De organisatie is namens de producenten en importeurs van verlichting opgericht met als doel om collectief invulling te geven aan de doelstelling om een verantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur te bevorderen.

Lees hier het hele artikel: http://www.elektropraktijk.nl/digi/2014/Elektropraktijk_06_2014/#10

 

 

Over LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 400 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.