Zoetermeer,
12
januari
2012
|
09:31
Europe/Amsterdam

Onderzoek VROM-inspectie: helft winkeliers verzuimt lampen in te nemen

Veel supermarktketens en andere winkels die lampen verkopen, nemen bij verkoop van een nieuwe spaarlamp, nog steeds geen oude spaarlamp in. Dit terwijl ze hier wettelijk wel toe verplicht zijn. Zo blijkt uit onderzoek van de VROM-inspectie.

De zogenaamde ‘oud-voor-nieuw-regeling’ verplicht winkeliers om bij de verkoop van een energiezuinige lamp, de oude lamp gratis in te nemen, zodat deze kan worden gerecycled. Energiezuinige lampen bevatten namelijk stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu, als ze bij het gewone afval terechtkomen. Bovendien kunnen tl-buizen, spaar- en ledlampen voor meer dan 90% worden gerecycled.

De VROM-inspectie bezocht 165 winkels van 18 ketens. Bij slechts de helft van de bezochte winkels werd de oude lamp daadwerkelijk aangenomen. Volgens de VROM-inspectie leven bouwmarkten en woonwinkels de wettelijke verplichting het beste na: bij vrijwel alle winkels werd de oude lamp correct aangenomen. De winkels die de lampen aannamen, voerden deze - op een enkele uitzondering na - op correcte wijze af voor recycling.

De uitkomsten van het onderzoek van VROM-inspectie komen overeen met het onderzoek dat de Consumentenbond afgelopen jaar in opdracht van LightRec uitvoerde. Ook toen bleek dat veel winkels zich lang niet altijd aan de ‘oud-voor-nieuw’-wet houden. Mysteryshoppers bezochten destijds 245 winkels, waarbij vooral de lampenspeciaalzaken goed uit de bus kwamen. LightRec constateerde destijds dat slechts in de helft van de gevallen de oude lamp werd aangenomen. Het onderzoek werd in het najaar van 2011 opnieuw uitgevoerd. De resultaten hiervan worden in februari verwacht. Ook de Inspectie Leefomgeving en Transport, waar de VROM-inspectie sinds 1 januari onderdeel vanuit maakt, zal de controles dit jaar continueren.

De inzameling van spaarlampen via winkels is volgens LightRec van groot belang. Als toegankelijke plek voor de consument om de oude lamp in te leveren, is de winkel een belangrijke schakel in het inzamelsysteem, aldus Jeroen Bartels, manager van LightRec.
 

Deel dit bericht

Laatste nieuws