Zoetermeer,
05
oktober
2015
|
14:01
Europe/Amsterdam

Milieustraat gemeente krijgt van bezoeker hoog rapportcijfer: 7,8

De gemeentelijke milieustraat scoort volgens de bezoekers een prima rapportcijfer van 7,8 als het gaat over de manier waarop de afvalzorg daar is georganiseerd. Maar liefst 95 procent van alle Nederlanders is bekend met de milieustraat en 90 procent kent ook de exacte locatie. 88 procent weet welke soorten afval op de milieustraat ingeleverd kunnen worden. Dit blijkt uit een TNS NIPO-onderzoek dat in opdracht van Wecycle is uitgevoerd. Wecycle werkt samen met 90 procent van de Nederlandse gemeenten bij de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en spaarlampen (e-waste).

Onderzoek milieustraat Wecycle

De gemeentelijke milieustraat scoort volgens bezoekers een prima rapportcijfer van 7,8 voor de manier waarop de afvalzorg daar is georganiseerd. Dit blijkt uit een TNS NIPO-onderzoek in opdracht van Wecycle.

Jan Vlak, directeur Wecycle, over de resultaten: ”De gemeenten zijn belangrijke samenwerkingspartners voor ons. Het is goed dat veel mensen de milieustraat kennen, waarderen en weten wat je daar kunt inleveren. Voor met name kleine elektrische apparaten en spaarlampen blijft het echter nodig de consument te stimuleren afgedankte exemplaren ook daadwerkelijk in te leveren op de milieustraat. Vele kleintjes maken een grote en op die manier dragen we met elkaar bij aan de circulaire economie.”

Bezoek milieustraat typisch een ‘mannending’

Het zijn vooral mannen die de milieustraat bezoeken (73% man vs. 27% vrouw). Belangrijkste aanleidingen voor een bezoek zijn opruimen van huis/schuur (52%), het wegbrengen van een vervangen product (14%), klussen/verhuizing (14%) of het afvoeren van tuinafval (11%). 73 procent van de Nederlanders bezoekt de milieustraat. Mensen die de milieustraat bezoeken, doen dit gemiddeld 4,7 keer per jaar.

Over het onderzoek

TNS NIPO ondervroeg in een representatief onderzoek ruim 1.000 mensen van 18 jaar en ouder uit hun online panel.

Over Stichting LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels ruim 460 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.

 

Over Wecycle

Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van 1.500 producenten en importeurs.