Zoetermeer,
31
juli
2015
|
10:13
Europe/Amsterdam

LightRec publiceert jaarverslag over 2014

Het nieuwe jaarverslag van Stichting LightRec, met daarin highlights over 2014 is uit. LightRec is in Nederland namens de producenten en importeurs van verlichting opdrachtgever voor de inzameling en recycling van lampen en armaturen. In het kersverse jaarverslag staan de inzamelresultaten, put-on-marketcijfers en het beleid van de stichting. Het online jaarverslag is te vinden op www.lightrec.nl/jaarboek2014

Het fijnmazige inzamelnetwerk dat LightRec de afgelopen zeven jaar heeft opgebouwd, werpt zijn vruchten af, zo blijkt uit de laatste inzamelresultaten. Nederlanders hebben in 2014 weer meer verlichting ingeleverd voor recycling. De inspanningen van LightRec in zowel de consumenten- als de bedrijvenmarkt hebben bijgedragen aan een groei van het totaal ingezamelde volume lampen tot 1,7 miljoen kilo.

Meer armaturen ingezameld

Daarnaast registreert uitvoeringsorganisatie Wecycle een gestaag groeiend volume aan armaturen. Armaturen komen bij sloop en renovatie gemakkelijk bij het metaalafval terecht, maar communicatie en gerichte inzamelacties zorgen ervoor dat zij steeds vaker gescheiden worden ingeleverd. In 2014 registreerde Wecycle voor het eerst van bijna twee miljoen kilo, ruim anderhalve keer zoveel als vijf jaar eerder.

Afgelopen jaar heeft LightRec extra stappen gezet om het inzamelpercentage verder op te schroeven. De focus ligt hierbij op de professionele sector omdat hier veel terrein te winnen is. Het Bouwbesluit is inmiddels aangepast en maakt de inzameling van lampen en armaturen verplicht bij sloop en renovatie. Begin 2015 zijn de inzamelmiddelen voor verlichting ook opgenomen in het standaard bouwbestek van STABU. Het verantwoord verwijderen en inleveren van lampen en armaturen moet de nieuwe standaard worden.

Het bestuur van LightRec wil het in de voorgaande jaren gelegde fundament optimaal benutten, door met efficiënte inspanningen op de consumentenmarkt maar met name ook op de professionele markt een zo groot mogelijk effect te bewerkstelligen. Het gedetailleerde jaarverslag vindt u online via www.lightrec.nl/jaarboek2014