Zoetermeer,
22
augustus
2011
|
13:41
Europe/Amsterdam

LightRec moedigt Amsterdamse aanpak leegstand kantoorpanden aan

Gebouweigenaren verzuimen oude verlichting in te leveren

Stichting LightRec, verantwoordelijk voor het inzamelen van afgedankte energiezuinige verlichting, is blij met de aanpak van de gemeente Amsterdam om leegstaande kantoorpanden verplicht een nieuwe bestemming te geven. LightRec roept andere Nederlandse gemeenten dan ook op dit Amsterdamse initiatief te volgen. De stichting hamert er echter wel op dat de oude verlichting – die vaak wordt vervangen door energiezuinige exemplaren – wel wordt aangeboden ter recycling. Gebouweigenaren, facility managers en installateurs verzuimen nogal eens om gebruikte lampen in te zamelen.

De stichting laat namens producenten en importeurs afgedankte tl-buizen, armaturen, spaarlampen en ledlampen inzamelen. Uit de inzamelcijfers van de stichting komt naar voren dat er momenteel minder lampen door het professionele circuit worden aangeleverd. Dit terwijl idealiter juist professionals veruit de grootste bijdrage kunnen leveren aan de inzameling. Veel gebouweigenaren hebben de afgelopen jaren vanwege de crisis gebouwrenovatie uitgesteld. Nu meer gebouwen weer worden gerenoveerd, hamert LightRec op de verantwoorde afvoer van de oude kantoorverlichting.

Volgens LightRec-directeur Jeroen Bartels dwingt het treffen van maatregelen om leegstand in kantoren aan te pakken gebouweigenaren om de panden te renoveren. Vaak komt het plaatsen van nieuwe verlichting hier om de hoek kijken. “Een positieve ontwikkeling”, zegt Bartels, “Energiezuinige verlichting bespaart bij gebruik een hoop energie, wat beter is voor het milieu. Wel maak ik me zorgen over wat er gebeurt met de oude verlichting. We zien in de cijfers terugkomen dat veel oude lampen en armaturen tijdens gebouwrenovaties gewoon bij het bouwafval belanden en dat komt het milieu niet ten goede. Tl-buizen horen bijvoorbeeld bij het chemisch afval en kunnen voor meer dan 90% worden gerecycled. Bij voldoende aantallen worden ze door onze uitvoeringsorganisatie Wecycle gratis opgehaald.”

In september publiceert LightRec het jaarverslag met daarin de actuele inzamelresultaten over 2010.
 

We zien in de cijfers terugkomen dat veel oude lampen en armaturen tijdens gebouwrenovaties gewoon bij het bouwafval belanden en dat komt het milieu niet ten goede.
Jeroen Bartels
Over LightRec

Over Stichting LightRec
LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 350 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan hun wettelijke verantwoordelijkheid: het laten inzamelen en recyclen van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeentes om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle in Nederland kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en professionele armaturen efficiënt worden ingezameld en gerecycled.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van spaarlampen en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer door de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen

Deel dit bericht

Laatste nieuws