Zoetermeer,
16
februari
2012
|
11:00
Europe/Amsterdam

LightRec: inzameling lampen en armaturen in de lift

Verantwoorde inzameling vanuit professionele markt blijft grootste uitdaging

In Nederland werd het afgelopen jaar 3.440 ton aan lampen en verlichtingsarmaturen ingeleverd, een stijging van 22% ten opzichte van 2010. De inzameling van lampen steeg met 4% en kwam hiermee weer bijna op het niveau van voor de economische crisis. Vooral het volume ingezamelde armaturen groeide aanzienlijk (48%). Stichting LightRec, namens de producenten opdrachtgever voor de inzameling van energiezuinige lampen, is tevreden over de behaalde resultaten. De stichting vindt het stagnerende inzamelingspercentage onder professionele gebruikers echter wel verontrustend. Deze markt blijft dan ook de grote uitdaging voor 2012.

LightRec investeerde de afgelopen jaren middels haar uitvoeringsorganisatie Wecycle fors in voorlichting over de inzameling van energiezuinige lampen, hetgeen zijn vruchten lijkt af te werpen. Wecycle is in opdracht van LightRec verantwoordelijk voor de daadwerkelijke inzameling en recycling van de lampen en armaturen. De stijging van de inzamelingscijfers voor armaturen is goeddeels te danken aan de armaturen die terugkomen via ingeleverd bruin- en witgoed. In 2011 werd in totaal 1.687 ton aan armaturen ingeleverd, 545 ton meer dan het jaar ervoor. Na een stagnatie in 2009 en 2010 zit de inzameling van tl-buizen nu weer in de lift en groeide het ingezamelde volume met 5% naar 1.173 ton.

Veel kansen voor inzameling onder professionele gebruikers
De recessie, en in het bijzonder de aanhoudende malaise in de bouwsector, zorgde de afgelopen jaren voor een stagnatie in de inzamelingresultaten. Zo werden sloop- en renovatiewerken massaal uitgesteld, waardoor er minder lampen en armaturen vrijkwamen. Ondanks dat deze werkzaamheden in 2011 klaarblijkelijk weer op gang kwamen, blijft de professionele gebruikersmarkt LightRec zorgen baren. Ongeveer 80% van de in te zamelen lampen en armaturen moet uit het professionele circuit komen, zo blijkt uit eerder onderzoek door Möbius. Vooral de installatiebranche is hierin een zorgenkindje: De branche levert nog veel minder lampen en armaturen in dan op grond van de verkoopcijfers mag worden aangenomen.

Het is voor LightRec nog onduidelijk waar de oude lampen en armaturen uit de professionele markt blijven. Er zijn geen signalen dat tweedehands lampen en armaturen worden geëxporteerd. De stichting stelt dit jaar een onderzoek in om te achterhalen hoe de inzameling van lampen en armaturen in dit segment verbeterd kan worden.
 

Jeroen Bartels, manager LightRec
Het is voor LightRec nog onduidelijk waar de oude lampen en armaturen uit de professionele markt blijven
Jeroen Bartels, manager LightRec
Over LightRec

Over Stichting LightRec
LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 380 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan hun wettelijke verantwoordelijkheid: het laten inzamelen en recyclen van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeentes om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en professionele armaturen efficiënt worden ingezameld en gerecycled.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over het belang van gescheiden inzameling van energiezuinige verlichting. Dit doet zij onder meer door de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen

Deel dit bericht

Laatste nieuws