Zoetermeer,
14
november
2014
|
10:10
Europe/Amsterdam

LightRec workshop tijdens congres Duurzaam Gebouwd

Jeroen Bartels, manager van Stichting LightRec, gaf tijdens het congres Duurzaam Gebouwd een workshop over het inleveren van lampen en armaturen voor recycling. Het congres Duurzaam Gebouwd had dit jaar als thema ‘duurzaam renoveren en renoveren’ en vond plaats op 13 november in het MECC Maastricht.

Bartels sprak tijdens de workshop over het feit dat gasontladingslampen en armaturen milieugevaarlijke stoffen bevatten en bijna geheel gerecycled kunnen worden. Daarom dienen ze apart te worden gehouden en als chemisch afval te worden afgevoerd. Het nieuwe Bouwbesluit heeft dit nog eens expliciet bevestigd en verplicht sloopbedrijven en renoveerders om verlichting heel uit te bouwen, apart te houden en in te leveren, aldus Bartels.

LightRec is in Nederland namens de producenten en importeurs verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van energiezuinige lampen en bijbehorende armaturen. Jeroen Bartels (1957, Radboud Universiteit chemie, 1984) fungeert sinds 2007 als manager van LightRec. Hij heeft een brede ervaring in milieubeleidsstudies en projecten voor zowel de publieke als private sector.

Bekijk hier de gehele presentatie terug:

 

Over LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 430 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.