Zoetermeer,
02
februari
2017
|
10:29
Europe/Amsterdam

LightRec aanwezig op LED Expo 2017

LightRec is op 8 en 9 februari aanwezig op de LED Expo in de Brabanthallen in Den Bosch. Tijdens de LED Expo komen leveranciers, importeurs, groothandels en fabrikanten van energiezuinige verlichting bijeen. Uiteraard ontbreekt LightRec niet in dit gezelschap als de stichting die namens de Nederlandse producenten en importeurs verantwoordelijk is voor lampeninzameling en –recycling in Nederland.

Tijdens de LED Expo voert LightRec onderzoek uit onder bezoekers om het inzamel- en recyclegedrag goed in kaart te brengen. Ook wil LightRec met de enquête onderzoeken hoe het met de kennis van bezoekers gesteld is rondom het inzamelbeleid in Nederland. Weet iedereen aan welke verplichting zij moeten voldoen en hoe bijvoorbeeld de inzameling van oude lampen op de werkvloer geregeld is? Met de onderzoeksdata wil de stichting het inzamelproces verder optimaliseren.

Deelnemers LightRec
Op de beursstand informeert LightRec bezoekers over het deelnemersschap. Alle Nederlandse producenten en importeurs van verlichting zijn verplicht zich aan te sluiten bij de stichting. Door zich bij LightRec aan te sluiten dragen zij vanzelf de zorg voor de recycling van lampen die zij op de markt brengen. Ook leveren zij zo een bijdrage aan de kosten die de inzameling en recycling met zich meebrengen. LightRec zorgt voor de inzameling en recycling van alle Nederlandse energiezuinige lampen via uitvoeringsorganisatie Wecycle. Daarbij waarborgt LightRec de kwaliteit van de inzameling en recycling.

Ook ledproducenten moeten zorg dragen voor de inzameling en recycling van hun verlichting. De stichting roept ledproducenten en -importeurs dan ook op om zich aan te sluiten bij het inzamelsysteem.

Inzamelsysteem
LightRec werkt samen met Wecycle al jaren aan een breed inzamelnetwerk zodat zowel consumenten als professionals hun oude verlichting makkelijk in kunnen leveren. In totaal staat nu bij meer dan 425 bouwmarkten een Wecycle-inleverbak waar zzp’ers energiezuinige lampen kunnen inleveren. Installatiebedrijven kunnen lampen en armaturen ook kwijt bij een van de 200 (technische) groothandels met Wecycle-inleverbakken of bij de gemeente. Bij veel gemeenten kunnen installateurs zelfs tot zeven colli per keer gratis inleveren op de milieustraat. Informatie over de juiste inzamelmiddelen is te verkrijgen op de beursstand of op wecycle.nl/installateurs.

LightRec is tijdens de LED Expo te vinden op stand A1.

Over Stichting LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 500 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.

Over Wecycle
Wecycle is de enige non-profitorganisatie in Nederland die de inzameling en recycling van e-waste regelt. Dankzij hun inspanningen krijgen de materialen uit afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen een nieuw leven. Hiervoor werkt Wecycle samen met 325 gemeenten, 8.500 winkels, 1.000 installatiebedrijven, 80 kringloopbedrijven, 165 kinderboerderijen, 2.000 scholen en heel veel consumenten. Wecycle werkt in opdracht van 1.500 producenten en importeurs.

Meer informatie: wecycle.nl.