Zoetermeer,
29
oktober
2015
|
10:44
Europe/Amsterdam

Leen Bakker legt duurzaamheidslat steeds hoger

Binnen Blokker Holding gelden de winkels van Leen Bakker als ‘front runners’ op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Miranda Toebak, Expert Kwaliteit en Milieu bij Leen Bakker, wil dan ook bewust ‘méér doen dan verplicht is’ op het gebied van kwaliteit en milieu. Dat geldt ook voor de inzameling van afgedankte lampen en klein elektronisch afval (e-waste). “Ik kan niet anders zeggen dan dat we een vliegende start gemaakt hebben.”

We schrijven 2011 als de directie van Leen Bakker besluit om het bestaande interne kwaliteitssysteem binnen de keten te professionaliseren met betrekking tot de aspecten productveiligheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Miranda Toebak krijgt de opdracht dit nieuwe beleid in de praktijk vorm te gaan geven. Ze is nog maar koud enkele weken benoemd in haar nieuwe functie, of Toebak krijgt een telefoontje van Theo von Dahlen, adviseur zakelijke markt van Wecycle. Of hij eens op de koffie mag komen om toe te lichten wat Wecycle doet en wat de inzamelorganisatie mogelijk voor Leen Bakker kan betekenen.

Toebak is dan al op de hoogte van de wettelijke innameplicht die Leen Bakker als retailer raakt. Samen met Von Dahlen brengt zij vervolgens in kaart welke inzamelmiddelen het beste aansluiten bij het assortiment van Leen Bakker en het op dat moment bekende aanbod van e-waste. Dat leidt, zo vertelt Toebak, aanvankelijk tot het besluit om elke winkel te voorzien van een 30 liter spaarlampenkrat en een KEI-box voor kleine apparaten. De volle bakken worden vanuit de winkels met het eigen retoursysteem afgestuurd naar het centrale distributiecentrum in Raamsdonkveer. Wecycle laat ze daar ophalen. “Retourstromen zijn in ons bedrijf aan de orde van de dag, dus dit was geen enkel probleem voor onze logistieke medewerkers”, zegt Toebak. “Daarbij hebben we ook de winkelmedewerker goed voorgelicht over de achtergrond van deze maatregelen, voordat we de inzamelmiddelen over de winkels hebben verdeeld. Al met al kan ik niet anders zeggen dan dat we een vliegende start gemaakt hebben.”

Aantrekkelijker

Als Wecycle in 2013 voorstelt om de dan nieuw ontwikkelde inzamelmeubelen voor lampen en batterijen in de winkels van Leen Bakker te plaatsen, is Toebak al snel overtuigd van de voordelen. “Een inzamelmeubel oogt duidelijk professioneler en geeft daarmee ook een duidelijkere boodschap af aan de klant”, zegt ze. “Dat de meubels ook nog eens leverbaar waren in de eigen huisstijl maakte het nog aantrekkelijker, omdat het ook leidde tot een netter winkelbeeld. De samenwerking met Stibat, dus één plek voor zowel lampen als batterijen, droeg daar nog extra aan bij.” En er was nog een bijkomend voordeel: Wecycle bood aan de inzameling direct bij de winkels te doen, een ontzorging dus voor de logistieke medewerkers van Leen Bakker.

Eén concessie moest Toebak echter doen: gegeven de beperkte hoeveelheid ruimte in de winkels bleven de inzamelmeubels beperkt tot lampen en batterijen. Voor e-waste werden de bestaande OWEB-boxen gehandhaafd. Toebak: “Gezien het zeer beperkte aanbod van e-waste in onze winkels is dit nauwelijks problematisch. Leen Bakker is nu eenmaal geen grote speler in dit assortiment. Daarbij komt dat Wecycle ook de kleine apparatuur direct bij de winkels komt ophalen, dus we hebben er verder geen omkijken naar. Eén melding via het online portal van Wecycle volstaat.”

Volgens Toebak hebben de inzamelmeubels de afgelopen twee jaar duidelijk hun meerwaarde bewezen. Ze zegt: “Klanten kwamen altijd al met een kapotte lamp in de hand naar de winkel om er zeker van te zijn dat ze de goede vervanger kochten. We zien echter nu ook steeds meer klanten die spontaan afgedankte spaarlampen deponeren, ook als ze geen nieuwe lampen kopen. We vinden dat prima, want we doen als Leen Bakker wat dat betreft graag wat méér dan verplicht is.”

Nieuwe stappen

Toebak zegt al met al ‘bijzonder weinig omkijken’ te hebben aan de e-waste inzameling door Wecycle. “Het blijkt in praktijk ook erg weinig belasting op te leveren voor het winkelpersoneel”, zegt ze. “Het enige moment dat het even hapert, is als het meubel ineens eerder vol is dan verwacht. Maar de winkelmanager weet inmiddels dat hij in zo’n geval direct contact met Wecycle moet opnemen en dat het probleem dan snel is opgelost.”

Dat alles maakt dat Toebak haar handen vrij heeft voor het uitbouwen van de overige onderdelen van het MVO-beleid van Leen Bakker. “We streven ernaar om de milieueffecten van alle aspecten van onze bedrijfsvoering te minimaliseren”, zegt Toebak daarover. “Dat geldt voor de winkels, maar ook voor het distributiecentrum en het hoofdkantoor. Zo worden bijvoorbeeld alle verpakkingsmaterialen ingezameld voor recycling, maar ook cartridges. We zetten elk jaar weer nieuwe stappen en die richten zich meer en meer op de hele supplier-keten. De lat komt steeds wat hoger te liggen, in termen van veiligheid en milieubelasting. Natuurlijk wordt dit wel eens als lastig ervaren, maar het hoger belang van dit beleid wordt goed ingezien.”

Inzameling in de retail

RSS feed - Inzameling in de retail (opens in new window) Bekijk alle headlines - Inzameling in de retail
02
september
2016
De afgelopen maanden heeft Wecycle haar inlevernetwerk voor afgedankte elektrische apparaten en spaarlampen (e-waste) binnen de bouwmarkten verder uitgebreid. Sinds kort staan ook bij Hubo, KARWEI en Multimate inleverbakken voor kleine apparaten en
04
februari
2016
Waterscouting Musinga-Rijn uit Wageningen is één van de 25 winnaars van een Wecycle-sponsorcheque van €1.000,-. Inwoners uit de gemeenten die samenwerken met Wecycle, konden voor een lokaal goed doel punten scoren door afgedankte apparaten of lampen
26
januari
2016
Er zit een stijgende lijn in de inzameling van oude lampen via de detailhandel. Steeds meer winkels nemen oude verlichting aan voor recycling, blijkt uit het onderzoek dat de Consumentenbond dit jaar voor de zesde keer uitvoerde in opdracht van
19
november
2015
Sinds eind 2013 kunnen de klanten van supermarktketen Jumbo in alle vestigingen afgedankte kleine elektrische apparaten en spaarlampen inleveren. Nu, nog geen twee jaar later, geldt de aanpak van de onderneming als hét voorbeeld van succesvolle

Over Stichting LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 460 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.

Over Wecycle

Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van 1.500 producenten en importeurs.