©2015 Vakblad voor de Bloemisterij,
02
januari
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Lampen klaar voor recycling

Een medewerker van Raymax in Monster verzamelt groeilichtlampen om ze te laten ophalen door Wecycle. Bij dit bedrijf in Zoetermeer wordende lampen zo goed mogelijk gerecycled.

In de glastuinbouw worden jaarlijks bijna een miljoen lampen verkocht. Sinds het Besluit Elektrische Apparatuur zijn installateurs verplicht om deze producten weer in te zamelen. Gasontladingslampen vallen namelijk onder het chemisch afval omdat ze schadelijke stoffen bevatten.Om te voorkomen dat deze in het milieu terechtkomen, wil Wecycle ze graag terug in een ongebroken staat

„Van het totaal aantal verkochte lampen in Nederland zien wij ongeveer 35% terug”, zegt Jeroen Bartels, manager bij Lightrec, de organisatie die namens de producenten verantwoordelijk is voor de inzameling en verwerking. „Ik heb de indruk dat het in de glastuinbouw heel goed gaat met het inzamelen van gebruikte lampen. De meeste installateurs die assimilatielampen vervangen zijn aangesloten bij Wecycle.” Dat geldt ook voor Raymax,dat gespecialiseerd is in onderhoud en service aan groeilichtinstallaties. Wecycle haalt de lampen gratis op bij de installateur, maar als een tuinder zelf lampen verwisselt kan hij ze ook gratis laten ophalen, mits het er 300 of meer zijn. Kleinere partijen kan hij inleveren bij de installateur of bij de milieustraat van de gemeente. „Er zijn voor de teler helemaal geen kosten aan verbonden”, zegt Bartels. Lampen bestaan grotendeels uit glas,metaal en kunststof. Daarvan is 95%,vooral het glas en het metaal, opnieuw tegebruiken of op een andere manier nuttigtoe te passen.

Tekst en foto: Joef Sleegers - jsleegers@hortipoint.nl

www.vakbladvoordebloemisterij.nl

 

 

Over LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 400 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.