InstallateursZaken,
30
mei
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Kleine inspanning, hoge beloning

Naast afgedankte verlichting vallen ook armaturen onder elektronischafval (e-waste). Installateurs moeten dit gescheiden inzamelen.Stichting LightRec ziet momenteel maar 15% van alle professionele armaturen die op de markt zijn gekomen terug in het inzamelsysteem. Dat moet beter, zegt manager Jeroen Bartels. “Elke installateur die verlichting importeert, is voor de wetgeving producent en moet zich daarom aansluiten bij LightRec. Sinds februari van dit jaar is een installateur volgens het Bouwbesluit ook expliciet verplicht armaturen en gasontladingslampen apart te houden bij sloop of renovatie.

”Installateurs zijn wettelijk verplicht om energiezuinige verlichting en armaturen in te zamelen. De meesten weten wel dat lampen giftige stoffen, zoals kwik, kunnen bevatten. Dat armaturen vanwege de mogelijke aanwezigheid van pcb-houdende condensatoren ook gescheiden moeten worden verzameld, is minder bekend. Toch spelen ze net zo’n grote rol bij het halen van inzameldoelstellingen, stelt Bartels. “We moeten voorkomen dat toxische stoffen in het milieu terechtkomen. Bovendien is meer dan 90% van een spaarlamp of tl-buis en 75% van een armatuur te recyclen.”

Lees hier het hele artikel:

 

Over LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 400 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.