Zoetermeer,
15
juni
2014
|
03:00
Europe/Amsterdam

Inzamelmeubels: Inleveren om de hoek komt in de buurt

Inzamelmeubel maakt verantwoord afdanken gemakkelijk

De consument wil kleine afgedankte apparaten wel gescheiden inleveren, als hij dat gemakkelijk kan doen bij hem in de buurt. Dus besloot de NVMP tot de financiering van 1.500 extra inzamelmeubels in winkels door heel Nederland.

“Het is een forse investering”, erkent Jeroen de Roos, directeur van de Stichting Witgoed en bestuurslid van de Vereniging NVMP. Het gaat om een inzamelmeubel met aparte segmenten om kleine elektrische apparaten, lampen en batterijen in te deponeren. Daar komen nog de communicatieacties rondom de plaatsing bij.

De Roos vindt het de moeite waard. Het is een effectieve manier om het gedrag van consumenten te veranderen; in plaats van afgedankte kleine elektrische apparaten en lampen in de vuilnisbak of afvalcontainer te gooien deze gescheiden in te leveren. Te veel e-waste belandt nog in de vuilnisbak, in Nederland elk jaar zo’n 35 miljoen kilo. Met het andere restafval komt het uiteindelijk in de afvalverbranding terecht waar de grondstoffen voor een belangrijk deel verloren gaan. “De inzameling van groot witgoed als wasmachines en koelkasten gaat bij wijze van spreken vanzelf”, zegt De Roos. “De oude apparaten worden door de elektronicawinkel meegenomen als die de nieuwe bezorgt. Andere grote apparaten zoals de oude muziekinstallatie, desktopcomputer of televisie, staan al gauw in de weg en die worden vroeg of laat wel naar een van de gemeentelijke milieustraten gebracht. De uitdaging zit hem in de kleine apparaten en spaarlampen die gemakkelijk in de la en van de la in de vuilnisbak terecht komen.”

Consumenten zeggen desgevraagd dat zij bereid zijn gescheiden in te leveren, als dat op een gemakkelijke manier bij hen in de buurt mogelijk is. Zij rijden niet snel naar de gemeentelijke milieustraat om de kapotte broodrooster of haardroger in te leveren, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Een inzamelmeubel in de winkel in de buurt biedt dan uitkomst. De consument kan er tijdens het winkelen altijd met zijn afgedankte elektronica en lampen terecht, of hij nu een nieuwe koopt of niet.

“Die inzamelmeubels leveren extra kilo’s op die Wecycle laat recyclen”, zegt De Roos. “Maar zeker zo belangrijk: de meubels brengen gescheiden inleveren onder de aandacht. Ze staan in het zicht, de consument ziet anderen hun oude apparaten en lampen deponeren en hij zal dat voorbeeld gemakkelijk volgen. Voorheen deed de verwijderingsbijdrage een appèl aan de gebruiker; elke keer als hij een apparaat kocht werd hij via het regeltje op de kassabon herinnerd aan de noodzaak van verantwoord inleveren. Nu vervult het inzamelmeubel die functie, elke keer dat de gebruiker hem in een winkel tegenkomt.” Het inzamelmeubel is begin 2012 geïntroduceerd en aan het einde van dit jaar zullen er in zo’n 2.300 winkels nzamelmeubels zijn geplaatst. Bouwmarkt Gamma had destijds de primeur met een grote versie, bestaande uit vier bakken voor kleine apparaten, lampen, tl-buizen en batterijen. Inmiddels staan er inzamelmeubels bij supermarkten, bouwmarktketens, woonwinkels, tuincentra en elektronicawinkels.

De meubels vinden grif aftrek. Ketens vinden zo’n meubel aantrekkelijk. Waar afgedankte apparaten en lampen vroeger misschien associeerden met afval of rommel, appelleert het gescheiden inzamelen daarvan nu aan bewust en verantwoord gedrag. En al die mensen die binnenlopen om in te leveren zorgen bovendien voor extra ‘traffic’ in de winkel. De investering voor de winkelier bestaat vooral uit de ruimte in zijn winkel die hij beschikbaar stelt. Wecycle regelt de plaatsing en laat de ingezamelde elektrische apparaten en lampen ophalen. En voor hun inspanning ontvangen de winkels een kostenvergoeding.Er begint een dicht netwerk van inleverpunten te ontstaan, wat einde dit jaar neerkomt op meer dan zeven in een gemiddelde gemeente. Bij alle winkels waar die meubels niet staan, kunnen consumenten in elk geval oude apparaten of lampen inleveren bij aankoop van nieuwe. Buiten de winkels zijn er nog inzamelpunten voor afgedankte kleine apparaten bij zo’n 125 kinderboerderijen. “We maken het inleveren voor de consument steeds gemakkelijker”, zegt De Roos.”

 

Over LightRec

Retour is een uitgave van de producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige verlichting, verenigd in de NVMP. Hiermee houdt de NVMP u twee keer per jaar op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van e-waste in Nederland en Europa. De standpunten van de producenten en importeurs over diverse onderwerpen vindt u op nvmp.nl. Hier staat ook nadere informatie over de productstichtingen die met elkaar de Vereniging NVMP vormen: Stichting Bruingoed, Stichting ICT Milieu, Stichting LightRec Nederland, Stichting Metalektro Recycling, Stichting Verwerking Centrale Ventilatoren, Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen en Stichting Witgoed.