Zoetermeer,
12
juni
2013
|
09:00
Europe/Amsterdam

Inzameling lampen richt zich op technische groothandels

Samenwerking groothandel zorgt voor doorbraak inzameling verlichting bij professionals

Wecycle gaat, in opdracht van Stichting LightRec, de samenwerking met technische groothandels intensiveren om de inzameling van verlichting door installateurs en professionele eindgebruikers te verbeteren. Het merendeel van de installatiebedrijven levert namelijk nog geen of  te weinig lampen in. LightRec, in Nederland namens producenten verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van energiezuinige verlichting, denkt dat de samenwerking met de technische groothandels de inleverdrempel flink kan verlagen.

Uit een nieuwe analyse van Witteveen+Bos, in opdracht van Wecycle en Uneto-Vni, blijkt dat de installatiesector nog een inzamelpotentieel heeft van circa 1059 ton aan lampen. Dat is meer dan 60% van wat er nu in totaal door Wecycle aan lampen wordt ingezameld (1.700 ton). Deze analyse bevestigt eerder onderzoek door Möbius dat 80% van alle afgedankte energiezuinige verlichting uit het professionele circuit komt. De installatiesector heeft zelfs een nog groter aandeel dan verwacht: van alle lampen die jaarlijks worden ingezameld is 82% (afgerond 1400 ton) afkomstig uit deze branche.

Uit de analyse blijkt verder dat momenteel slechts een kleine groep installatiebedrijven zorgvuldig omgaat met oude lampen en armaturen: de 22 best presterende installatiebedrijven zijn goed voor 60% van het gewicht aan lampen dat in totaal voor recycling bij Wecycle terechtkomt. Om het inzamelpercentage van lampen omhoog te brengen is het dus van belang de overige circa 6600 installatiebedrijven ertoe te bewegen ook op een juiste manier lampen en armaturen in te leveren.

Doorbraak

De nieuwe samenwerking van Wecycle met groothandel en marktleider Technische Unie kan een stimulans geven aan de inzameling, door de installateurs en professionele eindgebruikers inzamelmogelijkheden ‘naast de deur’ te bieden’, zegt Jeroen Bartels, manager van LightRec. Sinds mei kunnen bezoekers van de groothandel bij alle servicecentra hun e-waste en lampen kwijt in een Wecycle-inzamelstraat. Daarnaast kunnen professionals oude lampen meegeven via de retourlogistiek van de groothandel.

Bartels: “We moeten het professionals zo makkelijk mogelijk maken om lampen en armaturen in te leveren. Bij de groothandel komen ze toch al, het kost hen vrijwel geen extra moeite om daar ook oude lampen en armaturen in te leveren voor recycling. We hopen dat dit een doorbraak gaat veroorzaken als het gaat om lampeninzameling binnen het professionele circuit. Daar kunnen andere groothandels natuurlijk bij aansluiten. Sommigen hebben dit al gedaan.”                                    

Recycling lampen belangrijk

Energiezuinige verlichting moet apart worden ingeleverd voor recycling. Energiezuinige lampen, zoals tl-buizen en spaar- of ledlampen, bevatten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu als ze bij het ‘gewone’ sloopafval of bouwafval terechtkomen. Dit geldt ook voor armaturen, die nog vaak PCB-houdende condensatoren bevatten. Daarbij komt dat energiezuinige verlichting voor meer dan 90% kan worden gerecycled. Op die manier blijven schaarse grondstoffen in de keten behouden.                                                          

In Nederland is Stichting LightRec opdrachtgever voor de inzameling en recycling van energiezuinige verlichting. Uitvoeringsorganisatie Wecycle organiseert de inzameling en recycling van de lampen en armaturen.

Over LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 400 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeentes om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle in Nederland kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en professionele armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van spaarlampen en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.

Wecycle is de stichting die de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en kapotte energiezuinige verlichting (e-waste) in Nederland organiseert. Daarnaast registreert Wecycle e-waste dat volgens de hoge kwaliteitsnormen wordt gerecycled. Wecycle is het collectieve systeem dat in opdracht van de producenten en importeurs zorgt voor verantwoorde inzameling, optimale recycling en rapportage aan overheid en samenleving. Wecycle laat ook onderzoeken uitvoeren en voert communicatiecampagnes. Wecycle werkt samen met gemeenten, kringloopbedrijven, installateurs, kinderboerderijen, winkels en consumenten.

 

 

Laatste nieuws

Deel dit bericht