©2015 TVVL,
03
april
2015
|
10:45
Europe/Amsterdam

Inzameling lampen en armaturen wettelijk verplicht

De elektrotechnisch installateur is wettelijk verplicht afgedankte lampen te verzamelen en bij erkende kanalen af te geven. Dat ook armaturen moeten worden ingezameld is minder bekend, hoewel ze net als lampen giftige stoffen kunnen bevatten die niet in het milieu terecht mogen komen.

Elektrotechnisch installateurs hebben dagelijks te maken met zogenaamd elektrisch afval (e-waste), zoals energiezuinige verlichting. Lampen kunnen voor meer dan 90 procent gerecycled worden. Daardoor blijven schaarse grondstoffen behouden. Het is belangrijk dat er op een juiste manier met deze lampen wordt omgegaan. Maar het is ook belangrijk om armaturen apart te houden en in te leveren of op te laten halen. Waar lampen de giftige stof kwik bevatten, zit in een kwart van de afgedankte armaturen nog pcb-houdende condensatoren.

Lees hier het hele artikel uit TVVL:

 

 
Over LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 400 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.