Zoetermeer,
27
mei
2015
|
16:27
Europe/Amsterdam

In de race voor WEEEELABEX-certificaat

De deadline van 1 juli 2015 nadert. Vanaf die datum mogen onder de wettelijke Regeling AEEA uitsluitend bedrijven met een WEEELABEX-certificaat e-waste verwerken. Wie dan nog niet werkt volgens de kwaliteitsnormen die het WEEE LABel of EXcellence stelt aan proces en faciliteiten, is strafbaar. De race naar het felbegeerde certificaat is dus in volle gang.

De kopgroep, bestaande uit de recyclingbedrijven die voor Wecycle werken, is al over de finish. Lampenverwerker Indaver Relight in het Belgische Doel was in augustus vorig jaar de eerste die het certificaat bemachtigde. Coolrec volgde begin september voor de vestiging in Dordrecht, waar groot witgoed en koel- en vriesapparatuur worden verwerkt, en Sims Eindhoven, specialist in LCD-schermen en huishoudelijke apparaten, kreeg het certificaat eind september (foto).

In de laatste maanden van vorig jaar volgden Coolrec Geldrop (kleine huishoudelijke apparatuur), Coolrec Apparec in Tisselt, België (beeldbuizen en eeldschermen) en Stena Recycling (kleine huishoudelijke apparaten). Begin 2015 behaalden Remondis (klein huishoudelijk), Enviprotect (koel- en vries-apparatuur), Sims Eindhoven (beeldbuizen) en Huiskes (klein huishoudelijk) het WEEELABEX-certificaat.

Het peloton van twintig bedrijven heeft de aanvraag nog lopen. Bedrijven als Jansen, Jacomij en R&L Recycling hadden bij het ter perse gaan van dit magazine al bezoek gehad van een zogenaamde lead auditor, die beoordeelt of een verwerker aan de eisen voldoet. Alle reden om aan te nemen dat het peloton de deadline van 1 juli 2015 gaat halen. Daarmee komt het totaal aantal certificaten op bijna 30, terwijl er naar schatting meer dan honderd bedrijven actief zijn in de verwerking van elektrische apparaten of verlichtingsapparatuur.

Inzamelen of verhandelen van e-waste mag alleen zonder certificaat zolang de apparaten of armaturen heel blijven. ‘Verwerking’ begint al bij het afknippen van een snoer. Dat wil zeggen dat ook metaalhandelaren of sociale werkplaatsen die onderdelen strippen of apparaten demonteren, gecertificeerd moeten zijn. In de aanloop naar 1 juli zal er naar verwachting nog een groep aanvragen worden ingediend.

Andere bedrijven die tot heden e-waste hebben verwerkt, zullen daar tegen 1 juli mee (moeten) stoppen. Of zij wachten uit onwetendheid of koppigheid af tot de Inspectie hen aanspreekt. Het is overigens niet alleen de inspectie die vragen kan stellen: gemeenten en winkelbedrijven die apparaten en lampen inzamelen dienen naar het certificaat te vragen.

De 1500 producenten en importeurs die via hun productstichting deelnemen aan het inzamelsysteem van Wecycle zullen hier het voorbeeld in geven. Zij verzekeren zich ervan dat de afgedankte elektrische apparaten en kapotte energiezuinige lampen alleen worden afgegeven aan gecertificeerde bedrijven.

De wettelijk verplichte WEEELABEX-certificering levert een belangrijke bijdrage aan het sluiten van de kringloop van elektrische apparatuur en verlichting. E-waste mag immers uitsluitend terechtkomen bij verwerkers die het volgens de normen recyclen en er de vereiste hoge percentages aan grondstoffen uit terugwinnen. Voor de verwerkingsindustrie betekent dit een kwaliteitsslag, als partijen die niet aan de normen voldoen buitenspel worden gezet. De overblijvende gecertificeerde spelers moeten allemaal aan dezelfde hoge eisen voldoen, waarmee eerlijke concurrentieverhoudingen zijn verzekerd.

Retour, over inzameling en recycling van e-waste

Retour is een uitgave van de producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige verlichting, verenigd in de NVMP. Hiermee houdt de NVMP u twee keer per jaar op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van e-waste in Nederland en Europa. De standpunten van de producenten en importeurs over diverse onderwerpen vindt u op nvmp.nl. Hier staat ook nadere informatie over de productstichtingen die met elkaar de Vereniging NVMP vormen: Stichting Bruingoed, Stichting ICT Milieu, Stichting LightRec Nederland, Stichting Metalektro Recycling, Stichting Verwerking Centrale Ventilatoren, Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen en Stichting Witgoed.

Uw reacties en ideeën zijn welkom via info@nvmp.nl