Zoetermeer,
14
juli
2015
|
15:05
Europe/Amsterdam

Hoog Catharijne heeft primeur inleverbak klein e-waste

Het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne heeft de primeur van Wecycle-inleverbakken in het loopgebied. In de bakken kunnen bezoekers kleine afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) inleveren, zonder een winkel te bezoeken. 

Wecycle inleverbak Hoog Catharijne

vlnr: Mark Tilstra (Operationeel Directeur Wecycle), Menno Overtoom (Directeur Hoog Catharijne) en Kees Geldof (wethouder gemeente Utrecht) leveren e-waste in bij de inleverbak in Hoog Catharijne.

“Graag maken wij het mensen zo makkelijk mogelijk om klein e-waste in te leveren,” zegt Mark Tilstra, operationeel directeur van Wecycle. “De inleverbakken in Hoog Catharijne dragen bij aan dit gemak en wijzen erop dat klein e-waste apart moet worden ingeleverd voor recycling.” Directeur Menno Overtoom van Hoog Catharijne: “Een duurzaam initiatief als Wecycle past goed bij Hoog Catharijne. We vinden het dan ook belangrijk om recyclen zo makkelijk mogelijk te maken voor de consument.” De inleverbakken staan in het Gildenkwartier naast de MediaMarkt en in het Godenbaldkwartier bij de HEMA en blijven tenminste de komende twee jaar in het winkelcentrum staan.

Overal inleveren

In ruim 2.500 winkels in Nederland staat een Wecycle-inleverbak voor afgedankte kleine elektrische apparaten en energiezuinige lampen. Hier kan de consument zelf deze spullen inleveren. De inleverbakken zijn te vinden bij elektronicazaken, supermarkten, bouwmarkten, tuincentra en woonwinkels. Consumenten kunnen hun oude apparaat of lamp altijd inleveren bij aankoop van een soortgelijk product (de zogenoemde oud-voor-nieuw-regeling).

Recyclen belangrijk

Al het ingeleverde e-waste laat Wecycle optimaal recyclen. Elektrische apparaten worden voor 80 procent gerecycled, spaar- en ledlampen zelfs voor meer dan 90 procent. Door recycling blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht. Kijk voor de resultaten op de jaarsite: www.wecycle.nl/2014.

Over Stichting LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 450 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeentes om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle in Nederland kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en professionele armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van spaarlampen en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.

 

Over Wecycle

 

Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van 1.500 producenten en importeurs.