Mag1010,
30
april
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Grote opmars ledverlichting in infrastructuur en utiliteit

Inleveren en recycling oude verlichtingsproducten nu echt verplicht

Ledverlichting breekt verrassend snel door. Producenten dachten in 2012 nog dat een grootschaligeovergang naar ledverlichting nog jaren zou duren. Maar uit cijfers van Stichting LightRec bleek afgelopenjaar al dat de verkoop van ledlampen het jaar ervoor met 37 procent was gestegen. De cijfers over 2013 zijn nog niet bekend, maar dat dit percentage nog hoger is staat vrijwel vast. Ondanks de economischerecessie.Hierbij gaat het vooral om integrale armaturen, inclusief voorschakelapparatuur en eenniet-verwisselbare ledbron. De bron gaat immers net zo lang mee als de armatuur. Met deze zogehetenledinaireszijn bestaande tl- en pl-installaties snel te renoveren en vooral te verduurzamen.

Lees hieronder het gehele artikel uit Mag1010, het elektrotechnisch vaktijdschrift van het Nederlands Normalisatie-instituut NEN in Delft.

 

 

 

 

 
Over LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 400 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.