Zoetermeer,
24
maart
2014
|
10:02
Europe/Amsterdam

Groei inzameling lampen bij detailhandel stagneert

Vooral warenhuizen nemen lampen niet aan voor recycling

Minder dan de helft van de warenhuizen neemt oude lampen aan voor recycling bij aankoop van een nieuwe lamp. Dit terwijl winkels hiertoe wettelijk verplicht zijn.  Zo blijkt uit onderzoek door de Consumentenbond in opdracht van Stichting LightRec. Woonwinkels, elektronicazaken en lampenwinkels doen het veel beter. Zij accepteren in veel gevallen de oude lampen van de consument. Hoewel steeds meer winkelketens inzamelbakken hebben staan waar je altijd een lamp kunt inleveren, wordt bij een vijfde van de winkelbezoeken de kapotte spaarlamp nog steeds geweigerd of weggegooid. In totaal testten ‘mysteryshoppers’ bij 620 winkels van 30 verschillende ketens of zij oude spaarlampen konden inleveren bij aankoop van een nieuwe lamp.

Een aantal winkels steekt met kop en schouders boven de rest uit, terwijl enkele andere ketens juist ver onder de maat presteren. Hoewel de overkoepelende score van warenhuizen tegenvalt, presteert Blokker uitzonderlijk goed (in 100% van de bezoeken werd de lamp aangenomen). De supermarkten scoren redelijk (gemiddeld 78%), met als positieve uitschieters Dirk-supermarkten en de Dekamarkt. Van de doe-het-zelfzaken kwamen Gamma en Formido als beste naar voren en bij de elektronicazaken voert Media Markt de lijst aan.

Beste supermarkt Dekamarkt  & Dirk supermarkten (incl. Digros en Bas van der Heijden)
Beste warenhuis Blokker
Beste drogisterij Kruidvat
Beste elektronicazaak     Media Markt
Beste woonwinkel     Leen Bakker & IKEA 
Beste bouwmarkt    Formido & Gamma   
Beste lampenspeciaalzaak Lampenier

De bedrijven die ondermaats presteren hebben inmiddels een brief van LightRec ontvangen. Jeroen Bartels, manager van LightRec, zegt hierover: “Uit het onderzoek blijkt dat sommige bedrijven zowel hun wettelijke verantwoordelijkheid als hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet nemen. De druk op LightRec om hier steeds transparanter over te worden neemt toe. Als we in staat zijn de matig en slecht presterende winkelketens mee te krijgen dan versterken we het fundament om meer lampen in te zamelen voor recycling. Daarmee kunnen we grondstoffen behouden en voorkomen we dat schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen.”    

Groei inzamelnetwerk
Steeds meer winkelketens gaan een stap verder dan hun wettelijke verplichting - het aannemen van een oude lamp bij aankoop van een nieuwe - en zetten inzamelbakken neer waar consumenten hun lampen makkelijk in kwijt kunnen. Het aantal Wecycle inzamelbakken voor lampen ‘before the counter’ binnen de detailhandel groeide de afgelopen 3 jaar dan ook gestaag naar inmiddels meer dan 1.800. Een ontwikkeling die LightRec van harte toejuicht. Bartels: “Het is goed om te zien dat er steeds meer inzamelpunten komen waar de consument altijd terecht kan. De retailer verleent hiermee ook een service naar de consument en de drempel om lampen in te leveren wordt zo veel lager. Dat de groei van het aantal winkels dat wel op de juiste manier de wettelijke oud-voor-nieuw regeling toepast stagneert is echt te wijten aan een paar spelers die het veel slechter doen dan de rest.”

 

 

 

 

 

 

 

Groei aantal winkels met inzamelbakken over de afgelopen drie jaar en een prognose voor 2014. 

Over het onderzoek
Mysteryshoppers testten voor het vierde jaar op rij bij 620 winkels (30 winkelketens) of zij bij aankoop van een spaarlamp een oude lamp konden inleveren voor recycling. Hiertoe zijn winkels volgens de wetgeving Beheer Elektrische en Elektronische Apparatuur (BEA) verplicht. Daarnaast werd de kennis van het winkelpersoneel getest over de inzameling en de spaarlampen zelf.

Stichting LightRec is namens de producenten en importeurs opdrachtgever voor de inzameling en recycling van energiezuinige verlichting in Nederland. De daadwerkelijke inzameling en recycling wordt georganiseerd door Wecycle. Energiezuinige verlichting kan voor meer dan 90% worden gerecycled.

Over LightRec

Over Stichting LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 400 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.

Over Wecycle

Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) in Nederland organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste en werkt samen met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van 1.600 producenten en importeurs. Meer informatie: wecycle.nl.