Zoetermeer,
17
november
2015
|
16:49
Europe/Amsterdam

Gezinnen wensen ruimere openingstijden milieustraat

1 op 3 wenst zondagsopening

De gemeentelijke milieustraat zou ruimere openingstijden moeten hebben. Dat vindt de helft van de bezoekers met een gezin bestaande uit vier personen. 1 op de 3 bezoekers met een gezin zou willen dat de milieustraat op zondag open is. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Wecycle. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en spaarlampen (e-waste) en werkt samen met onder meer de gemeenten.

Bezoekers zijn in meerderheid (62 procent) tevreden met de openingstijden van de gemeentelijke milieustraat. Jan Vlak, directeur Wecycle: ”Het is goed dat veel mensen tevreden zijn over de openingstijden van de gemeentelijke milieustraten. Tegelijkertijd roep ik gemeenten op te kijken waar mogelijk de service aan hun inwoners te verbeteren. Gezinnen hebben het meeste e-waste. Zij kunnen dat met een bezoek aan hun milieustraat op een verantwoorde manier afdanken. Samen met de gemeenten helpen we zo mee aan een circulaire economie.”

Utrecht voorloper

De gemeente Utrecht stelt sinds april dit jaar één van haar drie milieustraten open op zondag van 9.00 tot 13.00 uur. Frank van Kleef, Unithoofd Gescheiden Inzamelen, zegt hierover: “De proef met de zondagsopening bevalt tot nu toe goed en wordt eind dit jaar geëvalueerd. Na de zaterdag is het met gemiddeld 100 bezoekers per uur de drukst bezochte dag van de week.” Voor zover bekend is Utrecht de enige gemeente die een zondagsopening aan inwoners aanbiedt.

Over het onderzoekTNS NIPO ondervroeg in een representatief onderzoek ruim 1.000 mensen van 18 jaar en ouder uit hun online panel.

Over Stichting LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels ruim 460 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.

 

Over Wecycle

Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van 1.500 producenten en importeurs.