Zoetermeer,
01
juli
2015
|
09:59
Europe/Amsterdam

Europees lichtverbond EucoLight opgericht

EucoLight+Logo

Stichting LightRec heeft zich aangesloten bij het nieuwe Europese samenwerkingsverband EucoLight. Hierin zijn samen met LightRec nog 15 Europese stichtingen die in eigen land de inzameling en recycling van verlichting managen verenigd. EucoLight moet deze stichtingen een stem geven in Brussel en de samenwerking binnen de branche op Europees niveau verstevigen.

De nieuwe Europese wetgeving voor e-waste, de WEEE Directive, en de herziening hiervan, hebben een grotere impact op verlichting dan op andere productcategorieën die onder deze regelgeving vallen. Losse lampen hebben een laag gewicht, maar worden in grotere hoeveelheden ingezameld en gerecycled dan andere typen elektrische apparaten. Bovendien is er anders dan bij andere soorten van e-waste, geen waarde gemoeid met oude lampen. De meeste oude lampen zijn fragiel en bevatten gevaarlijke stoffen, wat het transport ervan bemoeilijkt en wat vraagt om specialistische recyclingfaciliteiten.

Het in Brussel gevestigde EucoLight is opgericht om positief te kunnen reageren op deze uitdagingen en om effectief te kunnen samenwerken met andere Europese entiteiten en brancheorganisaties. EucoLight zal zich inzetten om het regelgevingkader voor verlichtingsafval en het bijbehorende level playing field te versterken, de ontwikkeling van passende internationale standaarden te ondersteunen en om zijn leden te helpen en gidsen waar nodig.

Belangrijke mijlpaal

Het EucoLight-lidmaatschap staat open voor elk Europees not-for-profit WEEE inzamelsysteem, dat de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid namens lichtproducenten uitvoert. Op dit moment hebben inzamelsystemen uit 16 verschillende EU-lidstaten zich bij EucoLight aangesloten.

Juan Carlos Enrique is de nieuw gekozen voorzitter van het EucoLight-bestuur en is tevens Managing Director van Ambilamp uit Spanje: “De oprichting van EucoLight is een belangrijke mijlpaal voor de inzamelsystemen voor lampen in Europa, omdat dit hen een gezicht en een stem geeft in Brussel. EucoLight zal de activiteiten en diensten van haar leden binnen Europa versterken, en ze zo helpen om hun inzamelsysteem beter te promoten, met als doel het bereiken van een efficiënte circulaire economie.”

Enrique zal in zijn taak worden ondersteund door de heer Grimaud, Managing Director van Recyclum (Frankrijk), als vicevoorzitter; de heer Kovacs, Managing Director van Electro-coord (Hongarije) en van Recolamp (Roemenië), als penningmeester; de heer Harvey, Managing Director van Recolight (Verenigd Koninkrijk), als bestuurssecretaris en de heer De Stoppelaar, Secretary General van LightingEurope. LightingEurope is een aangesloten lid van EucoLight.

Meer informatie over het nieuwe verband is te vinden op de website van EucoLight: www.eucolight.org

Over Stichting LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels ruim 460 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.