Office Magazine.nl,
25
juni
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Energiezuinige verlichting is niet alleen duurzaam, maar ook prettiger werken

Verduurzaming van bestaand vastgoed is voor veel eigenaren en beleggers het enige serieuze alternatief voor leegstand of sloop. Echter, ook organisaties met nieuwbouwplannen kijken steeds vaker éérst naar de optie duurzaam renoveren van bestaande kantoorpanden. Het installeren van slimme, energiezuinige verlichtingssystemen ligt dan voor de hand. Maar er zijn meer redenen waarom duurzame verlichting meerwaarde oplevert voor organisaties.  

Na talloze jaren waarin kantoorpanden – ongeacht hun kwaliteit en ligging – als vanzelf verkocht en verhuurd werden, is de vastgoedwereld inmiddels hardhandig met nieuwe spelregels geconfronteerd.

Zo zijn gebouwen die niet aan de modernste duurzaamheidseisen voldoen (energielabel A of B, of BREEAM-kwalificatie) nauwelijks meer te verkopen of te verhuren tegen een marktconforme huurprijs. Sterk gestegen energieprijzen, maar ook meer strategische aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen maken dat potentiele huurders steeds kritischer zijn en de energieprestaties van gebouwen zwaar laten meewegen in hun vestigingsbeleid.

Eigenaren/beleggers die (gedeeltelijke) leegstand of sloop geen optie vinden, zijn dan ook volop bezig met het verduurzamen van hun kantoorpanden. Verwarming, koeling en verlichting zijn daarbij de bepalende grootheden, met lokale energieopwekking als nieuwe ‘runner up’.

Lees het hele artikel op www.officemagazine.nl

Over LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 400 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.