Zoetermeer,
24
september
2015
|
10:26
Europe/Amsterdam

Elektrotechniek 2015: Meer armaturen moeten worden gerecycled

Verwijderen+en+inzamelen+lampen+en+armaturen+bouwprojecten

Doordat er steeds meer ledverlichting in gebruik genomen wordt, veranderen armaturen mee. Gevolg is dat er naast oude lampen, steeds meer verouderde armaturen vrijkomen, die nog niet op de correcte wijze worden afgevoerd. Wecycle laat op de vakbeurs Elektrotechniek 2015 van 29 september tot en met 2 oktober zien hoe de installatiebranche gemakkelijk en gratis oude armaturen en lampen correct kan afvoeren.

Wecycle, de uitvoeringsorganisatie van LightRec, geeft tijdens de beurs Elektrotechniek 2015 in de Jaarbeurs in Utrecht voorlichting aan installateurs over de inzameling en recycling van verlichting én armaturen. Wecycle is te vinden in Hal 09, op stand C100. Installateurs kunnen naast informatie op de stand ook terecht voor een kopje koffie en een snack.

Inleveren armaturen niet ‘top of mind’

Uit de inzamelcijfers 2014 blijkt dat het volume ingezamelde armaturen groeit. Armaturen komen gemakkelijk bij het metaalafval terecht maar LightRec ziet dat consistente communicatie en gerichte bewustwordingscampagnes zoals ‘de Gouden Bakkie’ van Wecycle zijn vruchten afwerpt. Echter, nog steeds is het duidelijk dat bij veel installateurs het inleveren van armaturen nog niet ‘top of mind’ is.

Een kwart van de oude armaturen behoort tot het chemisch afval. Armaturen bevatten namelijk condensatoren (elektrisch component dat lading opslaat) waar olie in kan zitten, die giftige pcb’s bevat. Bij een kwart van de nu ingeleverde armaturen is dat het geval. Deze armaturen hebben daarom een speciale recyclingbehandeling nodig. Daarnaast kunnen ook de materialen uit armaturen voor bijna 80% worden hergebruikt.

Over Stichting LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels ruim 460 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.

 

Over Wecycle

Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van 1.500 producenten en importeurs.