Zoetermeer,
06
augustus
2015
|
11:51
Europe/Amsterdam

Duizend inleverbakken voor klein e-waste bij supermarkten

Consumenten kunnen nu bij meer dan 1.000 supermarkten gratis afgedankte kleine elektrische apparaten en/of spaarlampen (e-waste) inleveren. Met de aansluiting van supermarktketen SPAR naast bestaande partners waaronder Jumbo, zijn de Wecycle-inleverbakken aanwezig in supermarkten in zowel steden als in het landelijk gebied. 

“Onze gebruiksvriendelijke inleverbakken maken het de consument heel gemakkelijk. Met ruim 1.000 inleverbakken bij de foodretail hebben we nu ook binnen dit winkelsegment een landelijke spreiding”, zegt Jan Vlak, algemeen directeur van Wecycle. Door het gemak te vergroten, verwacht Wecycle dat consumenten meer klein e-waste zullen inleveren voor recycling. “ En dat is belangrijk, want door recycling dragen we met zijn allen direct bij aan een circulaire economie”, legt Vlak uit.

Overal inleveren

Er staan in totaal nu bij meer dan 3.000 winkels inleverbakken waar consumenten zelf gratis hun oude lampen en kleine apparaten kunnen inleveren. Deze staan bij supermarkten, bouwmarkten, tuincentra, woonwinkels en elektronicazaken. Inleveren van groot én klein e-waste kan ook bij de gemeentelijke milieustraten. Alle inleverpunten staan op wecycle.nl/zoeker.

Over Stichting LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels ruim 460 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.

 

Over Wecycle

Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van 1.500 producenten en importeurs.