Zoetermeer,
08
september
2015
|
14:08
Europe/Amsterdam

Drie bedrijven winnen Wecycle Gouden Bakkie Award

Wecycle beloont drie inzamelpartners voor hun inzameling van energiezuinige lampen en armaturen. Deze bedrijven winnen de Wecycle Gouden Bakkie Award 2015. De winnaars zijn de Ziut-vestiging in Weert, A.Hak Zuid uit Veghel en Parallel Groep ETB Vos uit Utrecht. Het doel van deze Awards is om installateurs bewust maken van het belang van het inleveren van energiezuinige lampen en armaturen.

Naast de drie Awardwinnaars nomineerde Wecycle nog 47 inzamelpartners uit het professionele circuit die lampen en armaturen hebben ingezameld. Als dank voor hun inzet ontvangen zij een luxe koekenpakket. Alle 50 geselecteerde inzamelpartners staan op wecycle.nl/bakkie.

Als partner van Wecycle leveren de installatiebedrijven alle afgedankte lampen en armaturen in.

MVO-beleid

Voor de winnaars is de verantwoorde inzameling en afvoer van afgedankte lampen en armaturen een belangrijk onderdeel van het MVO-beleid. “We zoeken naar oplossingen om het materiaalverbruik terug te brengen”, vertelt Hay Dohmen, manager van de Ziut-vestiging in Weert. “Zo adviseren we onze klanten welke werkwijze en producten ze het best kunnen kiezen. Dat gaat niet alleen om het product zelf, maar ook waar het product vandaan komt en hoe gemakkelijk het hergebruikt of gerecycled kan worden”

“Het gescheiden inleveren van lampen is een vast onderdeel in de MVO-checklist in onze aanbestedingen. De klant vraagt dit van ons”, legt Ben van der Linden, projectleider bij A.Hak Zuid uit. “Maar ook zonder de vraag van de klant vinden wij het belangrijk dat we kijken naar de impact van onze werkzaamheden op lange termijn. We weten dat ons afval op de juiste plek terechtkomt.”

Criteria

Bij het aanwijzen van de winnaars zijn alle partners ingedeeld in een van drie categorieën op basis van volume: tot 3.000 lampen, van 3.000 tot 30.000 lampen en meer dan 30.000 lampen. Belangrijke voorwaarde voor het winnen van de Award is dat de bedrijven naast lampen ook armaturen inleveren. Het inleveren van armaturen blijft namelijk nog ver achter bij de inlevering van lampen.

Elke lamp verdient een bakkie

Alle genomineerde bedrijven zijn inzamelpartners van Wecycle. Dat betekent dat zij alle energiezuinige verlichting zoals tl-buizen, spaarlampen en armaturen inzamelen en deze afgeven aan Wecycle. Zij maken voor de inzameling gebruik van de gratis inzamelbakken. Wecycle laat de lampen en armaturen optimaal recyclen. Installateurs die nog geen partner zijn, kunnen zich gratis aanmelden via wecycle.nl/bakkie.

Beurs Elektrotechniek 2015

Wecycle informeert bezoekers van de vakbeurs Elektrotechniek over het belang van recyclen en hoe de inzameling van lampen en armaturen in hun bedrijf geoptimaliseerd kan worden. Deze beurs loopt van 29 september tot en met 2 oktober in Utrecht. Wecycle staat in hal 9, stand C100.

Recycling belangrijk

Wecycle laat lampen voor meer dan 90 procent recyclen, armaturen voor bijna 80 procent. Door optimale recycling blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht.

Over Stichting LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels ruim 460 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.

 

Over Wecycle

Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van 1.500 producenten en importeurs.