Wij proberen in alle bedrijfsvoering het milieu zo min mogelijk te belasten. Verantwoorde afdanking en recycling is voor ons vanzelfsprekend. Ook voor lampen en armaturen, waarvan we jaarlijks enorm veel van verwerken
Wim Pondman, senior inkoper bij CityTec
Zoetermeer,
13
juli
2016
|
16:03
Europe/Amsterdam

Drie bedrijven winnen Award voor inleveren lampen en armaturen

Wecycle zorgt voor optimale recycling

Recyclestichting Wecycle heeft drie bedrijven beloond met een Wecycle Gouden Bakkie Award 2016 voor het inleveren van afgedankte energiezuinige lampen en armaturen. De winnaars zijn de keten Ziut, de vestiging CityTec Alblasserdam en JK-Nederland uit Rotterdam. Het doel is om installateurs bewust maken van het belang van het inleveren van energiezuinige lampen en armaturen. 

De Awards zijn een beloning voor de hoeveelheid ingeleverde lampen en armaturen. Ziut was de keten die in 2015 in totaal het grootste volume inleverde. De meeste lampen werden ingezameld door zonnebankleverancier JK-Nederland. De Award voor de meeste armaturen is gewonnen door de vestiging CityTec Albasserdam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Theo von Dahlen, adviseur Wecycle overhandigt de Award aan Hendrik-Jan Sepers, directeur Operations CityTec (midden) en Wim Pondman, senior inkoper bij CityTec

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter Quist, hoofd Technische Dienst van JK-Nederland (links) ontvangt de Wecycle Gouden Bakkie Award. Rechts van hem Tamara Oostdijk, Arie van der Schee en Rene Luhrman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hans ten Broeke, vestigingmanager regio Noordoost bij Ziut (links) ontvangt de Award van Theo von Dahlen.

MVO-beleid

Voor de winnaars is de verantwoorde inzameling en afvoer van afgedankte lampen en armaturen een belangrijk onderdeel van het MVO-beleid. “Wij proberen in alle bedrijfsvoering het milieu zo min mogelijk te belasten. Verantwoorde afdanking en recycling is voor ons vanzelfsprekend. Ook voor lampen en armaturen, waarvan we jaarlijks enorm veel van verwerken”, legt Wim Pondman, senior inkoper bij CityTec uit.

Het sluiten van de materiaalkringloop is een belangrijk thema van het MVO-beleid bij Ziut. Hans ten Broeke, vestigingmanager regio Noordoost bij Ziut, en verantwoordelijk voor het MVO en CO2 beleid. “Het verminderen van het grondstoffen- en materiaalgebruik in de keten staat bij ons hoog op de agenda. Naast de hoogste trede op de MVO en CO2 prestatieladder zijn wij gecertificeerd conform ISO 14001, het kwaliteitscertificaat voor milieu en afvalstromen."

Over de Awards

Dit jaar is er een losse Award uitgereikt voor afgedankte armaturen. Veel installateurs zijn zich namelijk niet bewust van het belang van de recycling van oude armaturen. Naast de terugwinning van grondstoffen, kunnen armaturen condensatoren bevatten met zeer giftige pcb’s. Deze moeten op gespecialiseerde wijze gerecycled worden om milieuschade te voorkomen.

Er is gekozen om zowel op ketenniveau als vestigingsniveau Awards toe te kennen. De voornaamste reden hiervoor is dat hiermee ook bedrijven die geen keten zijn, kans maken op de Award. Daarbij is het belangrijk dat het gescheiden inzamelen van lampen niet alleen in het beleid opgenomen moet worden, maar ook op elke vestiging daadwerkelijk uitgevoerd moet worden.

Elke lamp verdient een bakkie

In totaal zijn ongeveer 1.000 installatiebedrijven partner van Wecycle. Dat betekent dat zij alle energiezuinige verlichting zoals tl-buizen, spaarlampen en armaturen inzamelen en deze afgeven aan Wecycle. Zij maken voor de inzameling gebruik van de gratis inzamelbakken.

Recycling belangrijk

Wecycle laat lampen voor meer dan 90 procent recyclen, armaturen voor bijna 80 procent. Door optimale recycling blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht.

Over Wecycle

Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van 1.500 producenten en importeurs.

 

Over Stichting LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 500 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.