Office Magazine.nl,
30
april
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Doe-het-zelf ketens geven goede voorbeeld

Lampeninzameling steeds beter

Verkopers van elektronische apparaten en verlichting zijn wettelijk verplicht elektronisch afval ook weer in te nemen en via de juiste kanalen af te voeren wanneer de klant een nieuw product aanschaft. Onderzoek door de Consumentenbond in opdracht van de stichting LightRec toont echter aan dat niet alle winkels juist omgaan met afgedankte lampen. Doe-het-zelf ketens Hornbach, Intergamma en Formido geven wel het juiste voorbeeld. Zij komen als beste in hun sector uit de test.

Lees hieronder het volledige artikel uit DHZ markt, hét maandblad voor de doe-het-zelfbranche.

 

Over LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 400 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.