Zoetermeer,
16
augustus
2012
|
14:00
Europe/Amsterdam

Deelname van producenten en importeurs aan LightRec groeit

Ledbranche maakt steeds meer gebruikt van inzamelsysteem

Het collectieve systeem voor de inzameling van energiezuinige lampen is groeiende. In de eerste zes maanden van het jaar sloten 30 nieuwe deelnemers zich aan bij Stichting Lightrec. LightRec is in Nederland namens alle producenten en importeurs opdrachtgever voor de inzameling van deze lampen. De 4% groei is voornamelijk te danken aan het groeiend aantal spelers op de ledmarkt. In totaal zijn er nu 382 bedrijven als deelnemer verbonden aan het inzamelsysteem.

Producenten en importeurs van energiezuinige verlichting zijn wettelijk verplicht om hun producten na afdanking in te zamelen. Vanwege de relatief hoge kosten om individueel een landelijk dekkend inzamelsysteem op te zetten en de complexiteit van de organisatie van een individueel systeem, kiezen bedrijven er voor om dit via LightRec door het collectieve systeem van Wecycle uit te laten voeren. Met name voor kleinere partijen, kenmerkend voor veel importeurs van ledverlichting, is het te duur om een eigen landelijk dekkend systeem op te zetten. Wecycle draagt namens LightRec zorg voor de inzameling, het transport en de milieuvriendelijke recycling van verlichting en armaturen. Per verkochte lamp of armatuur dragen de deelnemers een bijdrage af ter financiering van het systeem.

De groei in deelnemende ledproducenten en -importeurs heeft te maken met het Europees besluit waarin is vastgelegd dat ook deze groep zijn producentenverantwoordelijk moet nemen. “Dit was al langere tijd het geval maar veel nieuwkomers op de ledmarkt waren hier niet van op de hoogte. Deze groep verzuimde daardoor om zich op te geven als deelnemer van LightRec. Mede door onze inspanningen om de ledbranche uitvoerig te informeren over de inzamel- en recyclingmogelijkheden zien we nu een toestroom van ledproducenten en -importeurs”, aldus Jeroen Bartels, directeur van LightRec.

Onderzoek freeriders

Ondanks de inspanningen van LightRec zijn er nog steeds bedrijven die zich moedwillig onttrekken aan hun wettelijke verplichtingen zoals het verantwoord inzamelen en recyclen van verlichting en –armaturen. Daarbij betalen zij geen bijdrage aan LightRec waardoor een concurrentievoordeel ontstaat en deze bedrijven tegen goedkopere prijzen lampen en armaturen kunnen leveren. “In het merendeel van de gevallen zal het echt gaan om onwetendheid,” aldus Bartels. “De ledmarkt begint langzamerhand volwassen te worden en daar willen veel kleine partijen van meeprofiteren. De ervaring leert dat men dan gewoonweg niet beseft dat er vanuit de EU regels zijn opgelegd met betrekking tot de inzameling en recycling van deze lampen.”

LightRec laat Wecycle momenteel weer onderzoek doen om freeriding in kaart te brengen. De stichting schrijft bedrijven aan die niet geregistreerd staan, met uitleg over hun wettelijke verplichtingen.

[Einde bericht]

 

Deel dit bericht

Laatste nieuws