Zoetermeer,
01
mei
2015
|
09:00
Europe/Amsterdam

Consumentenmarkt is nog niet klaar voor gebruikscontract

De consumentenmarkt is ingesteld op (ver)koop van elektrische apparaten en verlichting. “Dat zal voorlopig nog wel even zo blijven”, zegt André Habets, lid van het bestuur van de Vereniging NVMP namens de productstichting Bruingoed. “Niet omdat producenten niet willen aan levensduurverlenging en hergebruik en ook niet omdat consumenten daar niet voor te winnen zijn, maar omdat eerst enkele koppige problemen opgelost moeten worden.”

De belangrijkste barrière is de snelle productontwikkeling, waardoor apparaten verouderen en op een gegeven moment niet meer geschikt zijn voor gebruik. Huishoudelijke apparaten als koelkasten en wasmachines worden in hoog tempo efficiënter. Oude apparaten verbruiken veel energie of water en dat doet meer schade aan het milieu dan de verlengde levensduur aan winst oplevert. Dat geldt ook voor verlichting, waar ledlampen en ledinaires duurzame alternatieven bieden voor halogeen, tl en spaarlampen. Bij elektronica is het de razendsnelle ontwikkeling van nieuwe toepassingen en snelgroeiende geheugen- en computing-capaciteit waardoor apparaten al na een aantal jaren niet meer meekunnen. “In de voormalige DDR reden alleen Trabantjes die eindeloos gerepareerd werden en lang meegingen. Intussen vervuilden ze het milieu op een afgrijselijke manier”, haalt Habets als metafoor aan.

“Om de levensduur van moderne apparaten te verlengen is een periodieke upgrade nodig”, meent Habets. Zo’n modernisering vindt plaats bij grote en dure apparaten op de professionele markt, zoals medische scanners of kopieerapparaten. Maar consumentenapparatuur is niet op renovatie gebouwd. De industrie zal zijn producten anders in elkaar moeten zetten om ze geschikt te maken voor een langer leven met gericht onderhoud en transplantaties. Zo’n fundamentele transformatie gaat niet op korte of middellange termijn gerealiseerd worden.

Een tweede hindernis voor het gebruikscontract is dat het serviceapparaat dat al het benodigde onderhoud, reparatie en upgrade kan leveren nog niet voorhanden is. Hoe kan een producent tegen acceptabele kosten bij de klant thuis het gebruik op peil en in stand (laten) houden? Hoe verzekert hij overal en altijd onmiddellijke vervanging of reparatie? De benodigde organisatie zal ontworpen en opgebouwd moeten worden binnen strakke efficiency-normen.

De derde uitdaging is om een prikkel in te bouwen waardoor de consument zorgzaam met zijn apparaat omgaat, zodat het lang mee kan gaan. Die prikkel is er bij eigendom, maar ontbreekt vooralsnog bij een gebruikscontract waar slijtage, verzekering en reparatie niet langer het probleem van de gebruiker zijn. “En dat moet veranderen”, zegt André Habets, “want het succes van het gebruikscontract staat of valt met duurzaam gebruik.”

De weg naar de circulaire economie is ingeslagen, maar inzameling en recycling van afgedankte apparaten en lampen blijft voorlopig de belangrijkste manier om grondstoffen te behouden. Als consumenten en bedrijven afgedankte apparaten en lampen gescheiden inleveren, dan wordt 83 procent van de grondstoffen teruggewonnen en nog eens 14 procent nuttig gebruikt voor energieopwekking. Habets: “De ambitie om producten langer te gebruiken en te hergebruiken ontslaat ons niet van de verantwoordelijkheid om nu al zoveel mogelijk grondstoffen te behouden.

Retour, over inzameling en recycling van e-waste

Retour is een uitgave van de producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige verlichting, verenigd in de NVMP. Hiermee houdt de NVMP u twee keer per jaar op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van e-waste in Nederland en Europa. De standpunten van de producenten en importeurs over diverse onderwerpen vindt u op nvmp.nl. Hier staat ook nadere informatie over de productstichtingen die met elkaar de Vereniging NVMP vormen: Stichting Bruingoed, Stichting ICT Milieu, Stichting LightRec Nederland, Stichting Metalektro Recycling, Stichting Verwerking Centrale Ventilatoren, Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen en Stichting Witgoed.

Uw reacties en ideeën zijn welkom via info@nvmp.nl