Zoetermeer,
24
februari
2015
|
06:00
Europe/Amsterdam

Consumentenbond: Winkels nemen oude lampen bij aankoop van een nieuwe niet altijd aan

Vooral warenhuizen Hema en Xenos scoren ondermaats

Winkels nemen nog te vaak oude lampen niet aan voor recycling, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond in opdracht van Stichting LightRec. Hoewel steeds meer winkelketens inzamelbakken hebben staan waar je altijd een lamp kunt inleveren, wordt bij een zesde van de winkelbezoeken de kapotte spaarlamp nog steeds geweigerd of weggegooid. Supermarkten scoren iets minder goed dan gemiddeld, met uitzondering van Dirk Supermarkten en Jumbo. Warenhuizen komen ronduit slecht naar voren in de test. In zeker de helft van de bezoeken aan een warenhuis wordt de oude lamp niet aangenomen voor recycling. Met als absoluut dieptepunt Xenos die in 90% van de bezoeken de lamp niet aanneemt voor recycling.

In totaal testten ‘mysteryshoppers’ bij 600 winkels van 29 verschillende ketens of zij oude spaarlampen konden inleveren bij aankoop van een nieuwe lamp. Een aantal winkels steekt met kop en schouders boven de rest uit, terwijl enkele andere ketens juist ver onder de maat presteren. Beste uit de test komen de winkelketens die inzamelbakken voor de counter hebben staan voor lampen, batterijen en klein elektronisch afval.

Beste supermarkt Dirk Supermarkten en Jumbo
Beste warenhuis Blokker
Beste drogisterij Kruidvat
Beste elektronicazaak Expert en Media Markt
Beste woonwinkel IKEA en Leen Bakker
Beste bouwmarkt Formido, Gamma en Hornbach
Beste tuincentrum Groenrijk en Intratuin

Supermarkten als Albert Heijn, Coop en Spar presteren lager dan het gemiddelde percentage van 83%, en nemen in 70-75% van de bezoeken de oude lamp in voor recycling. Bij Action en C1000 namen winkelmedewerkers slechts bij de helft van de bezoeken de oude lamp aan. Hekkensluiters zijn Hema en Xenos.

Kennis winkelpersoneel voor verbetering vatbaar
De Consumentenbond testte ook de kennis van het winkelpersoneel. Net als vorig jaar had een kwart van de medewerkers geen idee welke organisatie de oude lampen ophaalt. Ongeveer de helft van het winkelpersoneel wist te vertellen dat de ingeleverde lampen gerecycled worden. Bij een kwart van de bezoeken was er geen winkelpersoneel beschikbaar voor advies over een nieuwe lamp. Was er wel personeel beschikbaar, dan adviseerde het personeel in 60% procent van de gevallen een verkeerd wattage als vervanging van de oude lamp.

Oproep aan winkeliers
Jeroen Bartels, manager van LightRec, hoopt dat de resultaten verbeteren. “Naast de winkelketens die uitstekend presteren, blijft er een groep winkels die hun wettelijke verplichting niet nakomt. Naar aanleiding van eerdere onderzoeken hebben we contact opgenomen met deze winkelketens of we ze ondersteuning konden bieden bij de inzameling. Hier is onvoldoende respons op gekomen. Daarom hebben we besloten de resultaten van het onderzoek dit jaar wel volledig naar buiten te brengen. We hopen dat de ketens nu het belang van de wettelijke eis onderkennen en een verbetering laten zien. Vanzelfsprekend zijn we bereid om ze hierbij te ondersteunen.”

Over het onderzoek
Mysteryshoppers testten voor het vijfde jaar op rij bij 600 winkels (29 winkelketens en een groep zelfstandige lampenzaken) of zij bij aankoop van een spaarlamp een oude lamp konden inleveren voor recycling. Hiertoe zijn winkels al sinds 2005 wettelijk verplicht. Daarnaast werd de kennis van het winkelpersoneel getest over de inzameling en de spaarlampen zelf.

Stichting LightRec is namens de producenten en importeurs opdrachtgever voor de inzameling en recycling van energiezuinige verlichting in Nederland. De daadwerkelijke inzameling en recycling wordt georganiseerd door Wecycle. Energiezuinige verlichting kan voor meer dan 90% worden gerecycled.

Over LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 400 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.

Over Wecycle
Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) in Nederland organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste en werkt samen met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van 1.600 producenten en importeurs.