Zoetermeer,
13
oktober
2015
|
13:45
Europe/Amsterdam

Consument levert te weinig klein e-waste in bij gemeentelijke milieustraat

Inwoners gebruiken hun gemeentelijke milieustraat onvoldoende als inleverpunt voor kleine afgedankte elektrische apparaten en spaarlampen (e-waste). Uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Wecycle blijkt dat slechts 21 procent van de Nederlanders klein e-waste altijd inlevert bij een bezoek aan de milieustraat. Om die reden start Wecycle een grootschalige inlevercampagne met ruim 350 gemeenten. Wecycle organiseert in Nederland de inzameling en recycling van e-waste.

 Wecycle milieustraat

Het onderzoek wijst uit dat de helft van de bezoekers (53%) soms klein e-waste meeneemt naar de gemeentelijke milieustraat. “Bij veel mensen ontbreekt de routine om naast grote afgedankte spullen ook kleine elektrische apparaten zoals een föhn, mobieltje, scheerapparaat of boor en kapotte spaarlampen mee te nemen,” zegt Jan Vlak, directeur Wecycle. “Jaarlijks verdwijnt er veel klein e-waste in de vuilnisbak en gaat hiermee verloren voor recycling. Samen met onze partnergemeenten willen we dit tegengaan. Dit past ook bij de doelen die gemeenten hebben in het kader van het landelijke programma VANG - Huishoudelijk afval.”(*)

Sparen voor lokaal goed doel

Inwoners dieafgedankte kleine elektrische apparaten of spaarlampen naar hun milieustraat brengen, scoren punten. De 25 gemeenten die op 1 januari 2016 én de 25 gemeenten die op 1 mei 2016 de meeste punten per inwoner hebben verzameld, ontvangen van Wecycle een sponsorcheque van € 1.000,- voor een lokaal goed doel.

Hergebruik grondstoffen en minder CO2

In totaal haalt Wecycle jaarlijks zo’n 70 miljoen kilo aan oude TV’s, koelkasten, wasmachines, spaarlampen, computers, strijkijzers, koffiezetapparaten, geluidsboxen en vele andere apparaten op bij de gemeentelijke milieustraten in Nederland. Deze ingezamelde apparaten en lampen laat Wecycle voor 82 procent recyclen tot nieuwe grondstoffen. Ook wordt hiermee 254 miljoen kilo aan CO2-uitstoot vermeden, vergelijkbaar met 87.000 benzineauto’s.

Over het onderzoek

TNS NIPO ondervroeg in een representatief onderzoek ruim 1.100 mensen van 18 jaar en ouder uit hun online panel.

(*) Over VANG - Huishoudelijk afval

Het programma VANG - Huishoudelijk afval is onderdeel van het programma VANG: Van Afval Naar Grondstof en ontwikkeld om gemeenten te helpen stappen te zetten naar een circulaire economie. Doelen zijn onder meer minder restafval en meer afvalscheiding. Trekkers van het programma zijn het ministerie van IenM, de VNG, de NVRD en Rijkswaterstaat.

Over LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 450 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeentes om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle in Nederland kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en professionele armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van spaarlampen en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.

 

Over Wecycle

Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van 1.500 producenten en importeurs.