Zoetermeer,
01
december
2015
|
17:10
Europe/Amsterdam

Consument levert oude lamp graag in bij speciaalzaak

Wecycle en verlichtingsspeciaalzaken stimuleren recycling met inzamelactie

De winkel is voor de consument de meest gewenste plek om oude spaarlampen naartoe te brengen als hij deze op een verantwoorde manier wil afdanken. Eén op de drie consumenten heeft daarbij de voorkeur voor de verlichtingsspeciaalzaak. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Wecycle. Om consumenten te stimuleren te blijven inleveren, start Wecycle een actie met 150 verlichtingsspeciaalzaken. Wecycle organiseert in Nederland de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en spaarlampen.

Volgens Wecycle is de lampenspeciaalzaak een populaire inzamelplek, omdat veel consumenten juist voor vervanging van hun oude lamp of armatuur naar de specialist gaan. Inleveraars ontvangen daar van 1 t/m 31 december een fraaie wenskaart (*) met een prijsvraag en maken kans op een luxe hotelovernachting. Meer informatie: wecycle.nl/inleveren. (*)op=op

Bijschrift: campagnebeeld van Wecycle-kerstkaart voor klanten verlichtingsspeciaalzaken

Altijd inleveren

Klanten mogen energiezuinige lampen altijd inleveren bij aankoop van een soortgelijk product. Bij de meeste verlichtingsspeciaalzaken kunnen klanten ook zonder aankoop hun oude lampen kwijt. Het aanbieden van deze service levert fysieke winkels een voordeel op ten opzichte van online winkels.

Voor de verlichtingsspeciaalzaken is het innemen van afgedankte spaarlampen een onderdeel van het MVO-beleid. Alle ingeleverde tl-buizen en spaarlampen laat Wecycle voor meer dan 90 procent recyclen. Door recycling blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht.

Over Stichting LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels ruim 460 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.

 

Over Wecycle

Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van 1.500 producenten en importeurs.