Zoetermeer,
04
februari
2013
|
15:09
Europe/Amsterdam

Bouwsector kan meer lampen inleveren

spaarlampen

Bij bouw, renovatie en sloop komen veel afgedankte tl-buizen, spaarlampen en armaturen vrij. Vaak komen deze lampen bij het gewone bedrijfsafval terecht waardoor ze niet gerecycled kunnen worden. Om weggooien tegen te gaan, informeert Wecycle bezoekers van de Internationale Bouwbeurs over de mogelijkheden voor verantwoorde afvoer en recycling van lampen.

Om afgedankte verlichting optimaal te kunnen recyclen, moeten de tl-buizen, spaarlampen en armaturen ingeleverd worden. Dan kan energiezuinige verlichting voor meer dan 90% gerecycled worden. Door recycling blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht.

Uit de laatste cijfers blijkt dat ruim 80% van alle in te zamelen lampen en armaturen uit het professionele circuit komt. Maar Wecycle ziet daarvan slechts 35% terug bij de inzameling. In totaal komt er jaarlijks 3,6 miljoen kilo energiezuinige verlichting vrij.

Wecycle biedt verschillende inzamelmiddelen waar oude lampen en armaturen veilig in kunnen worden opgeslagen. Bij een sloop- of renovatieproject waarbij alle verlichting in één keer wordt vervangen, komen grote hoeveelheden lampen vrij. In dat geval kan Wecycle containers plaatsen waarin de verlichting kan worden gedeponeerd. Voor alle inzamelmiddelen geldt; als ze vol zijn, haalt Wecycle ze gratis op en zorgt ervoor dat de afgedankte lampen optimaal gerecycled worden.

Wecycle op de Internationale Bouwbeurs 2013
Wecycle is aanwezig op de Internationale Bouwbeurs in Utrecht. Daar informeert de organisatie beursbezoekers over hoe zij de verwijdering en inzameling van energiezuinige verlichting zo verantwoord en efficiënt mogelijk kunnen organiseren.
Wecycle is te vinden in hal 4 op standnummer A.026.