Zoetermeer,
27
oktober
2015
|
16:22
Europe/Amsterdam

Bouwmarkten zamelen steeds meer apparaten en lampen in

Bouwmarkten en doe-het-zelfzaken hebben in de eerste 8 maanden van 2015 zo’n 20 procent meer afgedankte kleine elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) ingezameld dan in dezelfde periode vorig jaar. Het ingezamelde e-waste wordt optimaal gerecycled via Wecycle. Deze stichting organiseert de inzameling en recycling van e-waste in Nederland.

Vooral de inzameling van energiezuinige verlichting zoals spaarlampen en tl-buizen zit in de lift: deze steeg met maar liefst 52 procent. De inzameling van kleine elektrische apparaten zoals boor- en schuurmachines, steeg met 12 procent.

“Deze stijging van de inzameling bij bouwmarkten komt door de groeiende bekendheid van de inleverbakken voor klein e-waste. Daarnaast is er deze zomer een landelijke inleveractie gevoerd met een tv-commercial en een gratis puzzelboek. 850 bouwmarkten deden hieraan mee”, legt Jan Vlak, directeur Wecycle, uit.

Inleverbakken

Bij 430 bouwmarkten staat een Wecycle-inleverbak waar consumenten oude kleine elektrische apparaten en energiezuinige lampen kunnen inleveren zonder iets nieuws te kopen. In totaal staan in meer dan 3.100 winkels Wecycle-inleverbakken voor klein e-waste.

 Wecycle bouwmarkten

Service en MVO-beleid

Voor veel retailers is het innemen van e-waste een service aan hun klanten, die zo makkelijk hun oude elektrische apparaten en spaarlampen kunnen inleveren. Het aanbieden van deze gemakkelijke service levert fysieke winkels een voordeel op ten opzichte van online winkels. Daarnaast is de verantwoorde inname en afvoer van elektrische apparaten en lampen een invulling van hun MVO-beleid.

Recycling

Afgedankte elektrische gereedschappen en lampen moeten worden ingeleverd voor recycling. Na inlevering laat Wecycle de kleine elektrische apparaten voor bijna 80 procent recyclen. TL-buizen en spaarlampen zelfs voor meer dan 90 procent. Door recycling blijven grondstoffen behouden, komen schadelijke stoffen niet in het milieu en wordt de uitstoot van Co2 vermeden.

Over de cijfers

De resultaten zijn gebaseerd op een vergelijkende analyse van de inzameling van kleine elektrische apparaten en energiezuinige lampen die inzamelpartners uit de doe-het-zelfbranche afgaven aan Wecycle in de periode januari t/m augustus 2015 en de periode januari t/m augustus 2014. De onderzochte ketens zijn: Carpentier, Fixet, Formido, Gamma, Hornbach, Hubo, Karwei, Kluswijs, Multimate, Nicovij-Enorm en Praxis.

Over Stichting LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels ruim 460 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.

 

Over Wecycle

Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van 1.500 producenten en importeurs.