Zoetermeer,
08
september
2014
|
12:42
Europe/Amsterdam

Bedrijven beloond voor inzameling lampen en armaturen

Drie bedrijven winnen Wecycle Gouden Bakkie Award

De Gouden Bakkie Awards zijn onderdeel van de campagne ‘Bak in het bakkie’, waarin de inzameling van afgedankte lampen, armaturen en lichtbakken centraal staat. Wecycle is de stichting die de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten, armaturen en energiezuinige lampen organiseert.

De drie bedrijven ontvangen deze maand de Award. Naast de drie Award-winnaars heeft Wecycle nog 47 inzamelpartners uit het professionele circuit geselecteerd die veel lampen en armaturen hebben ingezameld. Als dank voor hun inzet trakteren Wecycle-koffiedames op de bedrijfslocaties op koffie met taart. Alle 50 geselecteerde inzamelpartners staan op wecycle.nl/bakkie.

Focus op armaturen

Bij het aanwijzen van de winnaars zijn alle partners ingedeeld in een van drie categorieën op basis van volume: tot 3.000 lampen, van 3.000 tot 30.000 lampen en meer dan 30.000 lampen. Deze indeling is aangehouden om verschillende installatiebedrijven te kunnen belonen. Belangrijke voorwaarde voor het winnen is dat de bedrijven naast lampen ook armaturen inleveren. Het inleveren van armaturen bij Wecycle blijft namelijk nog ver achter bij de inlevering van lampen.

Alle genomineerde bedrijven zijn inzamelpartners van Wecycle. Dat betekent dat zij alle energiezuinige lampen zoals tl-buizen, spaarlampen en armaturen verzamelen en deze afgeven aan Wecycle. Zij maken voor de inzameling gratis gebruik van de inzamelbakken. Via Wecycle worden deze lampen en armaturen optimaal gerecycled.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Campagne

Met de ‘Bak in het bakkie!’-campagne wil Wecycle installateurs bewust maken van het belang van het inleveren van energiezuinige lampen én armaturen. De campagne bestaat uit een radiospot en megamasten langs de snelweg. Installateurs die nog geen partner zijn, kunnen zich gratis aanmelden via wecycle.nl/bakkie.

Recycling belangrijk

Wecycle laat lampen voor meer dan 90 procent recyclen, armaturen voor 80 procent. Door optimale recycling blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht. Voor de bedrijven is de verantwoorde inzameling en afvoer van afgedankte lampen en armaturen onderdeel van het MVO-beleid. De bedrijven gebruiken de gratis inzamelbakken die Wecycle ter beschikking stelt. Als ze vol zijn, haalt Wecycle deze gratis bij de inzamelpartners op. In totaal zijn ongeveer 1.600 installatiebedrijven inzamelpartner van Wecycle.

In 2013 rapporteerde Wecycle 1,7 miljoen kilo spaarlampen en tl-buizen en 2,3 miljoen kilo armaturen. Meer dan de helft van de kilo energiezuinige lampen en armaturen is afkomstig uit het professionele circuit.

Over LightRec

Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) in Nederland organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van 1.600 producenten en importeurs.

Meer informatie: wecycle.nl.