Zoetermeer,
24
mei
2012
|
06:00
Europe/Amsterdam

Aantal ledlampen in huishoudens groeit explosief

Nederlander heeft ondanks uitfasering nog veel gloeilampen in huis

Tweederde van alle lampen in Nederlandse huishoudens is nog steeds niet energiezuinig. Dat blijkt uit de bezitsmeting die Stichting LightRec afgelopen jaar liet uitvoeren door GfK-Panel Services. Toch daalt het gebruik van niet-duurzame gloeilampen wel: in 2008 was dit aandeel nog 73%. Als gevolg van de uitfasering is vooral de ledlamp bezig met een flinke opmars: het aantal ledlampen groeide de afgelopen twee jaar met 178% tot 17,3 miljoen. Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels een ledlamp in huis; in 2008 was dat circa twintig procent. Ook het aantal spaarlampen in het huishouden steeg, met 50% naar 95,8 miljoen.

Nederlanders hebben samen 449 miljoen lampen en 202 miljoen armaturen in huis. Het gemiddeld aantal lampen per huishouden steeg van 55 naar 60 exemplaren, waarvan er 44 in gebruik zijn. Huishoudens hebben in totaal 110 miljoen lampen op voorraad. In die voorraad zitten bijna 60 miljoen gloeilampen (8 per huishouden), 27 miljoen spaarlampen en 18 miljoen halogeenlampen (respectievelijk 4 en 2 per huishouden). Ook bewaren veel huishoudens kapotte lampen: zij hebben samen nog zo’n 6,5 miljoen defecte lampen in huis.

46% gooit lamp in vuilnisbak
Ongeveer de helft van de huishoudens verwijdert kapotte energiezuinige lampen (zoals tl-buizen, spaar- en ledlampen) door ze naar de milieustraat te brengen. De andere helft (46%) gooit deze echter gewoon in de glas- of prullenbak. Dit terwijl 85% van de huishoudens wel op de hoogte is van het feit dat energiezuinige lampen apart moeten worden ingeleverd voor recycling. In de Randstad is dit bewustzijn overigens significant lager. Energiezuinige lampen moeten apart worden ingeleverd, omdat ze voor meer dan 90% gerecycled kunnen worden.

“Het is goed om te zien dat steeds meer mensen oude lampen en armaturen naar de juiste plek brengen”, aldus Jeroen Bartels, directeur van LightRec. Deze stichting is één van de opdrachtgevers van uitvoeringsorganisatie Wecycle, die verantwoordelijk is voor de inzameling van kapotte lampen en armaturen. “De uitkomsten wijzen erop dat de publiekscampagnes van de afgelopen jaren resultaat opleveren. Dat neemt niet weg dat we er nog niet zijn. Steeds meer mensen weten dat lampen ingeleverd moeten worden, maar handelen daar blijkbaar niet naar.”

Minder populair bij zuiderburen
De Nederlander omarmt de zowel de spaar- als de ledlamp een stuk sneller dan de Belg. Opvallend is dat twee keer zoveel Nederlandse huishoudens een ledlamp bezitten (43%) dan in België (18%). Ook bezitten minder Belgische huishoudens een spaarlamp: 81% tegenover 94% van de Nederlandse huishoudens.

Over het onderzoek
GfK Panel Services bezocht een representatieve steekproef van 330 particuliere huishoudens. Tijdens het bezoek werd bij alle respondenten alle ruimtes van het huis doorlopen en de verschillende soorten verlichting genoteerd. In een interview is hun gebruik van de verschillende soorten lampen en de wijze waarop ze kapotte exemplaren al dan niet milieubewust verwijderen intensief besproken.


[Einde bericht]
 

Over LightRec

Over Stichting LightRec
LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels bijna 390 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan hun wettelijke verantwoordelijkheid: het laten inzamelen en recyclen van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeentes om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en professionele armaturen efficiënt worden ingezameld en gerecycled.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over het belang van gescheiden inzameling van energiezuinige verlichting. Dit doet zij onder meer door de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen
 

Deel dit bericht

Laatste nieuws