Zoetermeer,
31
maart
2015
|
10:31
Europe/Amsterdam

2.500 winkels recyclen oude apparaten en lampen

Jaarlijks gooien Nederlanders per persoon zo’n 2 kilo aan afgedankte kleine elektrische apparaten en kapotte spaarlampen (e-waste) in de vuilnisbak. Hierdoor gaan ze verloren voor recycling. Nergens voor nodig: inleveren is makkelijk bij de 2.500 winkels met Wecycle-inzamelmeubels. Deze mijlpaal is bereikt bij een vestiging van elektronicaketen Media Markt. Wecycle organiseert de verantwoorde inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en spaarlampen namens 1.500 producenten en importeurs.

Jan Vlak, directeur Wecycle: “We zijn trots dat er zoveel winkelformules met ons samenwerken om het inleveren van e-waste makkelijk te maken. De consument kan nu bij 2.500 winkels zijn oude föhn, spaarlamp of mobiele telefoon gratis inleveren. Hierdoor is de drempel laag om klein e-waste op een goede manier af te danken.”

Media Markt was de eerste elektronicaketen die de inleverbakken in de winkel plaatste. “Wij bieden onze klanten hiermee een extra service: het inleveren is makkelijk en is mogelijk zonder tussenkomst van een medewerker. Met onze Power Service bezorgdienst kunnen ook grotere apparaten worden ingeleverd”, aldus Leo van Dongen, Hoofd Construction & Store Operations van Media Markt.

Elke winkel is verplicht oude elektrische apparaten en energiezuinige lampen in te nemen als de klant een soortgelijk nieuw product koopt. Dit is bekend als de ‘oud-voor-nieuw-regeling’. 2.500 winkels gaan een stap verder: daar kunnen klanten gratis hun oude apparaten en lampen makkelijk inleveren. Al deze inleverlocaties zijn te vinden op de WecycleZoeker.

Extra traffic

De inzamelmeubels voor klein e-waste leveren extra traffic naar de winkel op: uit onderzoek van Marintel en Hamilton Bright onder leiding van kennis- en expertisecentrum ISMI blijkt dat maar liefst 42 procent van de klanten eerder een nieuw product in de winkel zou kopen als er inzamelmeubels staan. Hiermee leveren de meubels een voordeel op ten opzichte van online winkels.

Recycling

Elk jaar belandt zo’n 35 miljoen kilo aan vooral kleine elektrische apparaten en spaarlampen in de vuilnisbak. Hierdoor gaan ze verloren voor recycling. Als de apparaten en lampen worden ingeleverd, worden ze via Wecycle voor 80 tot meer dan 90 procent gerecycled. Hierdoor blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht.

Over LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 430 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.

 

Over Wecycle

Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van ruim 1.500 producenten en importeurs.